Ahmeti: Ako se Kurti odluči da ide na izbore 2024, to će biti zbog ZSO

Bardh Ahmeti
Izvor: Ekonomia Online

Portparol Socijaldemokratske partije Kosova Bard Ahmeti izjavio je danas za ABC njuz da će, ukoliko vlada Aljbina Kurtija odluči da raspiše izbore u narednoj godini, to biti zbog – Zajednice srpskih opština.

"Jasno je da je jedini razlog Udruženje. Oni traže da osvoje još jedan mandat i da nakon toga osnuju Udruženje. Ostaje samo nacrt koji su već prihvatili. Loša vest je da se zbog takvih sporazuma obično održavaju referendumi da bi se građani pitali da li se slažu sa tim", rekao je Ahmeti.

Loše je, kaže, što bi vlast izabrala izbore, a ne referendum.

"U poslednjoj anketi ispostavilo se da su postavljena dva pitanja - koliko je građana za udruženje, a koliko za razmenu teritorija, a rezultat je 50,5 odsto za udruženje i 49,5 za razmenu teritorija. Sve parlamentarne stranke su bile za Udruženje, dok je razmena, iako nema podršku, najbolja opcija za polovinu građana. Zato je bio potreban referendum, da se narod pita šta je za njega najbolji izbor. To je veliki trik", dodao je Ahmeti.

Učešćem Samoopredeljenja na izborima u Severnoj Makedoniji Kurti deli Albance

Komentarišući učešće Pokreta Samoopredeljenja na izborima u Severnoj Makedoniji, Ahmeti je naveo da Aljbin Kurti time deli Albance u toj zemlji, baš kao i u "preševskoj dolini".

"Za nas je Kurti lider koji sebe vidi važnim i nije zadovoljan Kosovom. To je dokazao učešćem na izborima u Albaniji, ali je video da tamo nema načina da se dobiju glasovi, povukao se i Samoopredeljenje ne postoji u Albaniji. To čini veliku štetu položaju Albanaca u njihovim zemljama. Isto je uradio i u Srbiji, gde je napravio podele među kandidatima. Napada Šćiprima Arifija koji je gradonačelnik Preševa... Prvi put su bila tri poslanika iz albanske zajednice u Srbiji, a sada imamo samo poslanika Šaipa Kamberina kojeg podržava Kurti", naveo je Ahmeti.

Dodaje da ne treba negirati poziciju Albanaca u Severnoj Makedoniji.

"Sa druge strane, ono što Kurti radi još više šteti, jer se produbljuju podele. Uloga premijera Kosova na prostorima gde postoji albanska manjina doživljava se kao podela,  jer nije bilo ozbiljne inicijative da se oni okupe", rekao je Ahmeti.

Komentarišući odluku CIK-a da suspenduje njegovu stranku, jer nije održala izbornu skupštinu u zakonskom roku, Ahmeti je rekao da je CIK unapred obaveštena o održavanju Skupštine u januaru, a da je ipak odlučila da donese takvu odluku, iako je bilo slučajeva da sednice stranačkih skupština neke političke partije nisu održale u navedenim datumima.