Ahmeti: Kosovska diplomatija doživela kliničku smrt

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova
Izvor: Ekonomia Online

Bivši ambasador Kosova u Kataru Amir Ahmeti kaže da građani neće oprostiti Samoopredeljenju što je diplomatiju prepustio ministarki Doniki Gervali koja je samo nanela štetu tom resoru, prenosi Arbreš.

Činjenica da nije bilo priznanja već tri godine, od kada je Gervala na čelu Ministarstva spoljnih poslova, jasno pokazuje neuspeh ministra u lobiranju za nova priznanja.

„Spoljna politika Kosova je, nažalost, u kliničkoj smrti. Narod Kosova je dao mandat Vladi Samoopredeljenja uz najveću podršku koju je bilo koja vlada ikada dobila i njen politički legitimitet je neosporan. Ali neuspeh diplomatije narod Kosova neće oprostiti“, kaže Ahmeti.

Ahmeti je citiroa izjavu bivšeg američkog predsednika Džona Kenedija o spoljnoj politici koji je rekao da "Domaća politika može samo da nas porazi, ali spoljna politika može da nas ubije."

Prema njegovim rečima, čak i ako dođe do propusta u drugim rukovodećim resorima, “oni mogu oštetiti državu iznutra, u ekonomskom, socijalnom ili obrazovnom smislu, to bila šteta za ali bi i dalje bila privremena . Ali neuspesi u spoljnoj politici su smrt za Kosovo”.

„Zato mislim da će uzastopni neuspesi spoljne politike Kosovo skupo koštati dugoročno. U tom kontekstu, pitanje novih priznanja je deo ovih promašenih politika”, kaže on.

Prema njegovim rečima, kosovske institucije i diplomatija treba da imaju ssvoje prioritete.

„Spoljna politika svake zemlje se gradi na osnovu geostrateških interesa koje država stavlja ispred sebe. Nemaju sve zemlje slične interese u spoljnoj politici. Kosovo treba da ima kao svoj prvi, drugi i treći prioritet zaključenje priznanja Kosova, krunisanje mesta u UN. U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Kosova više od dve godine obavlja poslove obaveštajnih službi na identifikaciji diplomata u tom ministarstvu koji pripadaju ovoj ili onoj političkoj stranci i njihovom uklanjanju iz ministarstva. A sada su sudovi počeli vraćanje karijernih diplomata nepravedno udaljenih iz MSP. To će ih materijalno skupo koštati, a da ne govorimo o stagnaciji u spoljnojpolitici i politici priznavanja”, dodaje.

Ističe da se spoljna politika gradi na zajedničkim interesima. Stoga, prema njegovim rečima, 24 godine nakon rata, Kosovo više nije na međunarodnom dnevnom redu, s obzirom na brojne krize sa kojima se svet suočava.

„Često pominjem citat Čerčila koji je rekao da nema bratstva među državama, ali postoje ekonomski i politički interesi među državama. U svetu danas ima mnogo kriza, a Kosovo, 24 godine nakon rata, više nije na dnevnom redu drugih zemalja. Dakle, mi treba da budemo ti koji treba da kucamo na vrata nepriznatih zemalja i tražimo priznanje, a ne da čekamo da neko dođe i kaže da vas poznajemo”, istakao je Ahmeti.

Ahmeti, koji je sa mesta ambasadora smenjen nakon što je Gervala došla na čelo Ministarstva, ne navodi da li su nakon smene preduzete mere za podnošenje ili pokretanje bilo kakve tužbe protiv institucije ili dotičnog ministra, on samo ukazuje na štetu nanesenu Kosovu.

Ahmeti kaže da mu Gervala nikada nije rekla razlog za smenu sa pozicije ambasadora u Dohi, u Kataru.

On smenu 13 ambasadora naziva političkom osvetom Vlade Kosova, koju predvodi lider Samoopredeljenja.

“Ovo je duga tema i čini mi se da je vrlo subjektivno tretirati ovo pitanje u ovakvom formatu rasprave, čak i mnogi stručnjaci iz ove oblasti o ovoj temi govore u kontinuitetu već dve godine. Našoj zemlji najviše je naštetilo otpuštanje 13 ambasadora odjednom, od kojih polovina nije prešla ni pola mandata. U tom slučaju nisu oštećeni ni ambasadori ni zemlje domaćini, već je samo utoljena žeđ vlade za političkom osvetom i narušen imidž Kosova, a istovremeno je izgubljena ozbiljnost države u spoljnoj politici”, tvrdi on.