Ahmeti: Vlada Kosova prikupila je u Centralnoj banci više od milijardu evra

Ahmeti
Izvor: GazzetaExpress

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti rekao je da je Vlada Kosova do danas inkasirala u centralnim bankama od PAK-a i Carine, a nije potrošila, više od milijardu evra, prenosi Koha.

Ahmeti je na Fejsbuku napisao da, iako se širom sveta uzimaju zajmovi za uvođenje preko potrebnih kapitala u ekonomiju, novac na Kosovu je preuzet iz privrede i čuva se u banci. Dakle, osim krize, od građana je oduzet novac i nije pronađen način da se vrati.

Najveći paradoks situacije na Kosovu koji ima vrtoglave posledice po nas! Država/vlada Republike Kosovo ima u centralnoj banci, prikupljeni novac od naplata koje vrši PAK i Carina i koja danas, 18. novembra 2020. godine, iznosi više od 1 milijardu evra. Da, da, dobro ste pročitali - 1 MILIJARDU EVRA! Od odluka prethodne vlade o zabrani kapitalnih investicija do neaktivnosti aktuelne vlade, gomilala su se vrtoglava sredstva, pošli smo u suprotnom smeru sa štednjom“, napisao je Ahmeti.

On je istakao da čitav svet uzima kredite da bi u ekonomiju uveo preko potreban kapital, dok je Kosovo uzelo novac iz privrede i drži ga u banci.

Dakle, mi smo tokom krize uzeli pare od naših građana a nismo pronašli načina kako da im to vratimo. Nama nisu potrebni niti krediti niti da izmišljavamo troškove i transfere od penzijskog fonda. Dovoljno bi bilo da se preko kreativnih programa na tržištu novca nađe samo polovina ovih sredstava. Nije vreme za konzervativizam i računovodstvo. Vreme je za kreativnost i trošenje“, poručio je Ahmeti.