Aktivista Kurtijevog Samoopredeljenja iz Albanije uporedio ZSO i Holokaust: Isti rasistički mentalitet

Boiken Abazi
Izvor: Euronews.al

Aktivista ogranka Samoopredeljenja u Albaniji Boiken Abazi uporedio je danas Zajednicu srpskih opština sa Holokaustom, istakavši da je " to isti rasistički mentalitet".

Abazi je na Fejsbuku povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta naveo da "isti način razmišljanja koji je izazavao Holokaust, stoji iza monoetničke zajednice".

"Danas, na Međunarodni dan sećanja na Holokaust, sa poštovanjem i tugom sećamo se šest miliona Jevreja koje su ubili nacifašisti, koji su u suštini doveli kolonijalistički rasni suprematizam do krajnjih granica zločina industrijalizovanog genocida. Danas se sećamo da isti duh rasnog suprematizma i kolonijalnog fašizma pokreće Putinov genocidni rat u Ukrajini. Danas se sećamo i da je isti rasistički pristup sa kolonijalnim načinom razmišljanja i projektima oličen u projektu monoetničke „Zajednice“ koju je osmislio fašistički režim u Beogradu, a koja posle genocidnih ratova 1990-ih godina i dalje ima za cilj kolonijalnu ekspanziji na Balkanu. Odajemo počast žrtvama Holokausta ne samo tako što ih se sećamo, već i pružamo otpor fašizmu i rasizmu gde god da se pojave", naveo je Abazi.