Albanijan post: Gervala bi da menja nemačkog ambasadora, jer se "mnogo meša"

Donika Gervala
Izvor: Kosovo Online

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala zatražila je od Nemačke da udalji aktuelnog ambasadora te zemlje u Prištini, Jerna Rodea, piše Albanijan post, pozivajući se na izvore u ministarstvu i nemačkoj ambasadi.

Prema tim izvorima, Gervala je zahtev uputila tokom poslednje posete Berlinu, gde se, osim sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaelom Rotom, sastala i sa ministrom odbrane Borisom Pistorijusom.

Ona je izrazila nezadovoljstvo Rodeovim delovanjem, žaleći se da se "mnogo meša".

"On piše o stvarima koje ga se ne tiču i zbog toga treba da napusti Kosovo", rekla je Gervala.

Albanijan post navodi i da Rode nije jedini Nemac na kojeg se Gervala žalila, te da je nezadovoljstvo izrazila i kada je reč o izaslaniku nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuelu Zaracinu, kao i o savetniku nemačkog kancelara Olafa Šolca Jensu Pletneru.

Za Pletnera, jednog od glavnih ljudi uključenih u izradu francusko-nemačkog plana iz kojeg proizilazi Osnovni sporazum iz Brisela između Kosova i Srbije, Gervala je rekla da se previše angažuje u nemačkoj spoljnoj politici za Kosovo i da je "potpuno amortizovao Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke".

Gervala je rekla da je u dobrim odnosima sa svojom koleginicom Analenom Berbok, ali se požalila da "Pletner ne ostavlja prostor za ministarku i iz Kancelarije vodi spoljnu politiku Nemačke u odnosu na Kosovo i Zapadni Balkan.

Albanijan post tvrdi i da je nemački ambasador upoznat sa Gervalinim zahtevom da ga "smeni".