Američki izbori određuju nastavak dijaloga Srbije i Kosova

vašington vučić hoti tramp
Izvor: Facebook

Dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova posredstvom EU je u blokadi jer ne postoji saglasnost o formiranju Zajednice srpskih opština, prenosi Ekonomija Onlajn.

Poslednji sastanak održan je u Briselu 7. septembra, tri dana nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

Činjenica je da će onaj ko bude vodio Belu kuću u Vašingtonu, posle predsedničkih izbora 3. novembra, imati odlučujuću ulogu za nastavak dijaloga između Srbije i Kosova.

Ekspert u Evropskom savetu za spoljne odnose (ECFR) iz Berlina Enđeluše Morina, kaže da dijalog neće biti nastavljen dok ne bude jasno ko je pobedio na američkim predsedničkim izborima.

"Ne verujem da će se u ovom procesu biti bilo kakvih promena najranije do sredine novembra“, rekla je Morina za Radio Slobodnu Evropu.

"To zavisi od ishoda američkih izbora i ovaj rezultat će imati svoju ulogu u dinamici procesa dijaloga između Srbije i Kosova, pošto su nedavno SAD preduzele inicijativu za normalizaciju ekonomskih odnosa“, dodala je ona.

Jeta Krasnići iz Demokratskog instituta Kosova (KDI) ne očekuje da će nastavak dijaloga u potpunosti zavisiti od američkih izbora.

Međutim, ona smatra neizbežnom potpunu koordinaciju SAD i EU za postizanje konačnog sporazuma.

"Sada je dijalog Srbije i Kosova na stolu EU i mora se videti kako se može pokrenuti. Ali, konačni sporazum mora imati podršku Sjedinjenih Američkih Država i očekuje se učešće SAD, jer bez učešća Amerike nećemo imati sporazum kojim će se doći do međusobnog priznanja, člastva Kosova u UN”, ocenila je Krasnići.

Ona očekuje da će EU izneti plan za deblokadu dijaloga i njegovo pokretanje.