Analitičari: Dešavanja u Banjskoj promeniće tok dijaloga Kosova i Srbije

Vučić i Kurti u Briselu sa Lajčakom i Boreljom
Izvor: Print Screen

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu ocenjuju da dijalog sa Srbijom ne bi trebalo da se nastavi bez okončanja istrage o mogućoj umešanosti Beograda u incident u Banjskoj, i da bi eventualni nastavak razgovora trebalo bi da se obavi u potpuno drugačijem formatu, u kojem se više neće govoriti o Zajednici srpskih opština, piše Koha.

Profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiu kaže da premijer Aljbin Kurti ne bi trebalo da sedne za pregovarački sto i izjednači Kosovo sa Srbijom, a da prethodno ne dokaže da nije umešana u incident u Banjskoj.

"Sa agresivnom i opstruktivnom intervencijom države Srbije ne može biti nastavka dijaloga, čak ni u formatu koji je bio do sada. Dijalog bi morao da sačeka dok se ne sprovedu istrage i unutar države i od strane međunarodnog tela, odnosno međunarodne zajednice", rekao je Baraljiu.

Baraljiu smatra da bi dijalog trebalo usmeriti na drugu stranu, a da polazna tačka bude priznanje Kosova od strane Srbije.

Istraživač Grupe za političke i pravne studije Arber Fetahu naglasio je da su dešavanj u Banjskoj "okrenula naglavačke" i Briselski i Ohridski sporazum.

"Ako se tako nastavi, prvo mora da bude sankcionisana Srbija, mora da postoji jasna odgovornost za napad, i jasna odgovornost za kršenje Briselskog i Ohridskog sporazuma i da se u nekom obliku napravi novi dijalog", rekao je Fetahu.

Prema mišljenju stručnjaka, tema razgovora više ne bi trebalo da bude ZSO, a posebno ne sa izvršnim ovlašćenjima.