Analitičari: Ideja Prištine je da se vojnom pretnjom Srbija gurne u dalje popuštanje

Rosu Brnjak
Izvor: RTV Dukađini

Poznavaoci prilika upozorili su na postojanje vojne pretnje kojom bi se Beograd naterao na popuštanje, ali ne isključuju ni mogućnost da se priprema nametnuto vojno rešenje za Kosovo, te ukazuju da KBS nemaju baš zanemarljiv broj pripadnika, prenosi Pink.

Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost istakao je da Srbi moraju biti veoma oprezni kada su u pitanju sve institucije koje dolaze sa Zapada.

"Imamo toliko loša iskustva u poslednih 30 godina da moramo iščitavati i ono što stoji između redova", rekao je Kajtez za Pink i ukazao da je ogroman pritisak sa idejom da u pregovorima srpska strana ide sve dalje sa popuštanjem.

Kako je dodao, osnovni cilj Srbije je da gotovo po svaku cenu sačuvamo mir, a crvena je linija da neće dozvoliti novi pogrom.

"Ohrabruje to što je naša vojska sve operativnija i jača. Oni rade na tome da omekšaju poziciju Srbije", zaključio je Kajtez.

Bivši pripadnik Kontra-obaveštajne službe Ljuban Karan smatra da vojne pripreme za rešenje na Kosovu u završnoj fazi.

"To nije traganje za rešenjem, to je nametanje rešenja. Mislim da još uvek u ovoj fazi je neka vrsta vojnog pritiska, vojne pretnje, koja mora biti toliko uverljiva da Srbija pomisli da će morati da vodi nove ratove", naveo je Karan.

Kako je ocenio, očekuje se da Srbija pred tim popusti.

"Mislim da je to još uvek pretnja, ali to ne znači da ove pripreme ne idu u pravcu vojnog rešenja i nametanja rešenja", istakao je Karan.

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti Miroslav Bjegović istakao je da Srbija sprema odgovore na moguće napade i to će nastaviti da radi i u budućnost.

Bjegović je ukazao da postoje informacije o planovima za terorističke akte na Kosovu.

"Dobro je da smo na sve to ukazali i rekli i pokazali da nam je situacija poznata i kakvi su naši stavovi. Kosovske bezbednosne snage imaju 5.000 aktivnih pripadnika i 3.000 u rezervnom sastavu. Ne možemo reći da je to zanemarljiv broj u odnosu na nenaoružano srpsko stanovništvo", dodao je Bjegović.