Analitičari: Kurtijeva vlada u 2023. neuspešna na polju spoljne politike i ekonomije

Vlada Kosova
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičari ocenjuju za Front onlajn da je vlada premijera Aljbina Kurtija imala mnogo više neuspeha nego napretka u 2023. godini, a kao oblasti u kojima je zabeležen neuspeh označili su spoljnu politiku, ekonomski sektor i donošenje zakona.

Analitičar Dritero Arifi kao jedan od neuspeha navodi i uvođenje sankcija Kosovu od strane Evropske unije, za koje kaže da ova vlada nije u stanju da ih ukloni.

"Najveći promašaji su u sektoru privrede koji nije uspeo da oživi ni nadu. Kosovska ekonomija se suočava sa slabom vladavinom zakona i neformalnom ekonomijom. Još jedan neuspeh ove godine su sankcije ili mere koje je uvela EU koje Vlada nije uspela da ukloni bar ove godine, a promašena je i reforma u pravosuđu jer još nije dostigla nivo reforme, pa su veoma ograničeni uspesi", kazao je Arifi za Front onlajn.

Arifi vidi spoljnu politiku kao još jedan neuspeh.

"Vlada nije imala kapacitet da se obaveže na nova priznavanja, a kao ograničen napredak možemo da izdvojimo prolazak prve faze za članstvo u Savetu Evrope", rekao je Arifi.

Jedini napredak on vidi u "preuzimanju kontrole nad severom".

"Ali upravo zbog ovog napretka smo oštećeni u mnogim drugim aspektima, ali u svakom slučaju možemo reći da je ovo najveći napredak Kurtijeve vlade, iako čak i tu još uvek nije završen posao", dodao je.

Analitičar Arton Demhasaj takođe kaže da Kurtijeva vlada nije postigla napredak 2023. godine.

"Ne samo 2023. godine, već od početka mandata ove vlade, ne može se izdvojiti bilo kakav veći pomak u političkom, ni u ekonomskom ni u spoljnopolitičkom aspektu. Spoljna politika je stagnirala u svim aspektima, tako da nemamo nikakvo priznanje koje je sigurno postignuto, a ako govorimo o pitanju članstva u međunarodnim organizacijama, nema kretanja osim aplikacija koje smo podneli", rekao je Demhasaj.

Ipak ocenjuje da je u dijalogu sa Beogradom postignut napredak.

"U dijalogu možemo reći da imamo veći ili manji napredak, imamo Briselski sporazum istovremeno i Ohridski aneks, ali je onda zapelo u primeni. Sada možemo da kažemo da smo napredovali, jer imamo konverziju tablica od strane Srba u severnim opštinama i odluku Vlade Srbije da prizna te tablice", rekao je Demhasaj.

Artan Muhadžiri smatra da je spoljna politika 2023. potpuno stagnirala dodajući da je premijer Aljbin Kurti većinu svoje energije potrošio na dijalog.

"Spoljna politika Kosova je potpuno stagnirala jer nema vizije, planova, ideja za unapređenje međunarodnog položaja Kosova. 2023. godina je bila veoma teška za građane Kosova jer nije bilo suštinskog ekonomskog i političkog razvoja. Pitanje dijaloga je dominiralo čitave godine i premijer Kurti je potrošio većinu svoje političke energije baveći se direktnim ili indirektnim temama procesa dijaloga", rekao je Muhadžiri.

Po njegovoj oceni, Vlada Kosova je u pogledu zakona imala partijski pristup zbog čega je nailazila na bezbroj ustavnih blokada jer doneti zakoni nisu bili u skladu sa Ustavom. 

Vlada Kosova je ove godine održala 62 sednice, donela 564 odluke i 78 nacrta zakona.