Analitičari: Neuspeh Kurtijeve vlade - tri godine bez novih priznanja Kosova

Vlada Kosova
Izvor: Ekonomia Online

Za tri godine mandata vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem nije uspela da obezbedi nova priznanja Kosova, dok se ni u poslednjoj godini mandata ne očekuje tako nešto, mišljenje je političkih analitičara, prenosi Ekonomija onlajn.

Univerzitetski profesor Dritero Arifi rekao je da samo snažna koordinacija između SAD i EU može doneti novo priznanje, jer Kosovo ne može da uspe samo u ovom pravcu.

Kako kaže, nedostatak priznanja je vezan i za interese država sa političkog, ekonomskog i vojnog aspekta, a Kosovo ne može da ih ponudi.

"Nismo članica UN da bi naš glas bio odlučujući za bilo kakvu rezoluciju ili nešto drugo. Mislim da se samo doslednim radom i snažnom koordinacijom sa SAD i EU može nešto postići, u suprotnom čak i da angažujemo hiljadu međunarodnih ambasadora, nećemo postići uspeh", smatra on.

Arifi je rekao da ne veruje da tokom ove godine može biti novih priznanja, pošto je pozicija Kosova zamrznuta u spoljnoj politici. On je dodao da ako se dijalog deblokira i postigne sporazum Kosova i EU, onda Kosovo mogu priznati i zemlje koje ga još nisu priznale. 

Politički analitičar, Šemsi Jašari, rekao je da je kosovska diplomatija od kako je predvodi pokret Samoopredeljenje doživela veliku stagnaciju u svim međunarodnim izveštajima.

"Možemo reći da je bilo velikih zastoja, stagnacije svih međunarodnih odnosa. Međunarodni odnosi su često uslovljeni napretkom za stolom u dijalogu, možemo slobodno reći da je reč o diplomatiji sa malom aktivnošću", rekao je on.

I Jašari smatra da tokom ove godine Kosovo ne može da očekuje nova priznanja.

"Ne očekujem nova priznanja iz mnogo razloga, a jedan od njih je i odnos koji je stvorilo Kosovo prema EU-SAD u odnosu na njihove zahteve. Drugi razlog je to što će 2024. biti izborna godina za EU. Čak su i izbori u SAD, tako da što duže budemo odlagali sa postizanjem dogovora sa Srbijom, neće biti međunarodnih izveštaja i ne možemo očekivati da će vlada na kraju mandata raditi velike stvari", rekao je on.

Ekonomija onlajn podseća da je poslednje priznanje Kosova stiglo iz Izraela, uz posredovanje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Beloj kući. U to vreme premijer Kosova je bio Avdulah Hoti.