Andoni: Pomoć Albanije Kosovu i obrnuto legalna

Andoni
Izvor: Kosovo Online

Analitičar iz Tirane Ben Andoni, komentarišući nedavnu izjavu albanskog premijera Edija Rame, da je svaki napad na Kosovo - napad na Albaniju, kaže da između Albanije i Kosova postoji memorandum u kom postoje klauzule koje čine legalnom pomoć Albanije Kosovu, ali i pomoć Kosova Albaniji.

On kaže da i druge članice Natoa, kao što su Crna Gora i Severna Makedonija takođe imaju memorandume sa Kosovom i mogu da mu šalju oružje.

„Albanija može u ekstremnim slučajevima da promeni zakonodavstvo i da pošalje ljude na Kosovo. Verujem da bi u ovom slučaju to bila zvanična obaveza Albanije, i da ne bi bila reč samo o dobrovoljcima. Mora da se uzme i nešto u obzir. Na osnovu člana 5 protokola, Nato interveniše samo ako Srbija direktno napadne Albaniju, dok u ovom slučaju sve ima veze sa memorandumom koji Albanija ima sa Kosovom. Razume se da se sve pravda time što smo dve bratske drzave. Dve smo države ali jedan narod“, kaže Andoni za Kosovo onlajn.

Prema njegovoj oceni, postoji velika zabrinutost, posebno posle nekih nedavnih izjava iz Srbije, a kao primer navodi izjave Aleksandra Vulina.

„Mislim da je Rama reči o Kosovu izgovorio i u ime SAD, ali razumelo se da sada postoji opredeljenje i Tirane za ono što čeka Kosovo u budućnosti. Nad Kosovom se, po mom mišljenju, skupljaju crni oblaci. To se vidi i po potrošnjama za naoružanje i Srbije i Kosova, ali posebno po tome što je, prema informacijama koje imam, dve trećine srpske vojske blizu granice sa Kosovom. Očigledno, je Rama dobio informaciju od Natoa, čiji smo član. Premijer je izabrao trenutak, ali i način da prenese svoju poruku, a pokušava i da poboljša svoj imidž na Kosovu. On zna da je Samoopredeljenje još uvek veoma jako na Kosovu i pokušava da tamo ostvari uticaj. Razume se da je budućnost Kosova veoma problematična”, smatra Andoni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako dodaje, u poslednje vreme govori o progonu Srba na severu Kosova od strane kosovske vlade i ističe opstrukciju formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Prema ovoj doktrini, Rusija je intervenisala u Ukrajini, odnosno u Gruziji. Takođe, Azerbejdžan je ušao u sukob sa Jermenijom. Ovo je dostiglo vrhunac zahtevom Srbije, kao zemlje članice Ujedinjenih nacija, da Kosovo odgovara pred Savetom bezbednosti”, kaže Andoni.