Antonijević: Venecijanska komisija Srbima na Kosovu može dati veći stepen autonomije

Milan Antonijević
Izvor: Kosovo Online

Venecijanska komisija može dati konstruktivne komentare po pitanju Nacrta ZSO, a Srbija bi ocenom te komisije dobila garanciju da će manjinska i ljudska prava Srba na Kosovu biti zaštićena od strane Saveta Evrope, smatra pravnik Milan Antonijević i dodaje da bi se ocenom Venecijanske komisije, koja se bavi zaštitom manjinskih i ljudskih prava, mogao očekivati veći stepen autonomije za Srbe na Kosovu.

Antonijević je, povodom predloga kosovskog premijera Aljbina Kurtija i ministarke spoljnih poslova Donike Gervale da se nacrt ZSO uputi Venecijanskoj komisiji, naveo da nacrt ZSO toj komisiji mogu da upute samo države članice Saveta Evrope, potom i EU.

"Za početak postavljam pravno i formalno pitanje: Ko može dostaviti Venecijanskoj komisiji ovaj dokument? To su države članice Saveta Evrope, potom i EU. Stoga, ako evropski pregovarači ocene da je potrebno da se Venecijanska komisija izjašnjava o ovom dokumentu, oni to mogu učiniti, to može učiniti pretpostavljam i Srbija i na taj način možemo započeti tu proceduru", izjavio je Antonijević za Kosovo onlajn.

Antonijević je ocenio da Venecijanska komisija može biti dobro telo za konsultaciju po pitanju ZSO, čime bi svi dobili neutralnog arbitra.

"Zbog nagomilanog znanja unutar Saveta Evrope upravo o manjinskim pravima, autonomijama, i svim pitanjima koje sve nas tište, Venecijanska komija je dobro telo, može biti konsultovana kao po pitanju našeg Ustava koji smo menjali pre nekoliko godina, kada smo pratili te preporuke i dobili smo konstruktivan odnos i osvrt na ono što smo kao zemlja poslali. Veoma slično se može desiti i sa Statutom ZSO, da dobijemo konstruktivne komentare i da imamo neutralnog arbitra, jer je veoma teško sedeti u Beogradu i pisati Statut ili bilo gde u regionu, a da imamo zaštitu objektivnosti kakvu ima Venecijanska komisija", dodaje Antonijević.

Ističe da je Venecijanska komisija telo koje po pitanju ZSO može brzo reagovati, preko kojeg bi Srbija dobila garancije da će manjinska i ljudska prava Srba sa Kosova biti zaštićena od strane Saveta Evrope.

Dodaje da je Kurti verovatno taj predlog dao kako bi se približio institucijama Saveta Evrope, kao i zbog pažnje domaće javnosti, ali, ističe, na međunarodnom planu jedino Srbija ili EU, kao oni koji imaju jasne odnose sa Savetom Evrope, mogu računati na njihovu pomoć.

Veruje da mišljenje Venecijanske komisje o Nacrtu statuta ZSO može biti temeljno, i da se na osnovu toga može napraviti funkcionalan statut, izmeniti odredbe za koje se smatra da ne garantuju dovoljan nivo autonomije ili manjinske zaštite.

"Govorimo o instituciji koja se bavi upravo zaštitom manjinskih i ljudskih prava, te ono što možemo očekivati u preporukama Venecijanske komisije nije smanjivanje manjinskih prava, već naprotiv povećanje stepena autonomije i zaštite manjinskih prava, davanjem mehanizama koji mogu biti dugoročno održivi", dodaje Antonijević.

Ističe da se zbog pozicije u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu što pre mora ući u konkretne dogovore, i da Priština mora da se suoči sa tim da mora srpskoj zajednici na Kosovu da pruži stepen autonomije.

"Govorimo o jako malom delu teritorije Kosova i malom broju ljudi koji su, pored svih izazova i incidenata odlučili da žive na Kosovu, i zbog kojih sve to treba raditi. Mislim da to razume i Venecijanska komisija i Savet Evrope, kao i EU i naša država, i upravo zbog toga treba što pre ući u konkretne dogovore, da imamo i Statut na stolu i da se prištinske vlasti suoče sa time da moraju jedan stepen ozbiljne autonomije dati Srbima na Kosovu", zaključuje Antonijević.