Arifi: Ove godine bez konačnog dogovora Kosova i Srbije

Putokaz Beograd i Priština
Izvor: GazzetaExpress

Profesor političkih nauka Dritero Arifi skeptičan je u pogledu brzih rezultata u postizanju konačnog sporazuma Kosova i Srbije i on ne veruje da do dogovora može da se dođe ove godine, prenosi Gazeta ekspres.

"Možemo da se približimo, ali ne ove godine. Sledeće godine sve će zavisiti od završetka rata u Ukrajini. Verujem i da će situacija da zavisi od toga kako će Srbija da se postavi jer je Evropska unija već 23 godine nekako privilegovala Srbiju. To su posledice privilegovane politike koja je EU stavila u defanzivu", rekao je Arifi za Radio Kosovo.

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Parizu Valjon Murtezaj takođe smatra da postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine nije blizu s obzirom na, kako je naveo, destruktivnost Vlade Srbije.

Murtezaj je za Radio Kosovo rekao da je dobra stvar pritisak koji Francuska i Nemačka, i uopšte Evropska unija i SAD, daju procesu dijaloga. 

"Međutim, konačan dogovor ne može da se očekuje ni ove, ni početkom sledeće godine jer je proces složen i ovde imamo posla sa destruktivnošću Vlade Srbije. Ovo je glavni problem. Osim toga, sada svi vidimo da se Srbija još više zbližila sa Rusijom u vreme kada je svaka evropska država uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu", kaže Murtezaj.