Bajraktari: Kosovo se suočava sa kaznenim merama zbog nekoordinacije sa međunarodnom zajednicom

Ardian Bajraktari
Izvor: GazetaBlic

Kosovski advokat Ardian Bajraktari kaže da pismo koje su državnom sekretaru SAD Entoniju Blinkenu i visokom predstavniku EU Đuzepu Borelju uputili međunarodni političari neće imati velikog efekta, dodajući da se Kosovo suočava sa kaznenim merama zbog nekoordinacije sa međunarodnom zajednicom.

"Kaznene mere EU za Kosovo usledile su zbog situacije na severu. Problem na severu je politički problem, tako da treba pristupiti na taj način. Kao rezultat, Kosovo se suočilo i suočava se sa kaznenim merama EU, ali uz bolju koordinisanu politiku, verujem da do toga ne bi došlo", rekao je Bajraktari za Gazetu Blic.

Prema njegovim rečima, pismo poslato Blinkenu i Borelju je pokušaj da se prevaziđe ćorsokak u procesu dijaloga.

"Pismo političara EU, upućeno Blinkenu, Boreliju i Kleverliju, treba posmatrati kao pozitivan korak, ali ne i sa bilo kakvim velikim efektom. Međutim, to treba oceniti kao pokušaj u pravcu uravnoteženijeg pristupa EU, u odnosu na strane, sve to u pravcu prevazilaženja ćorsokaka u koji je zašao proces dijaloga", kaže Bajraktari.

Kako navodi, EU igra igru "štapa i šargarepe" što, dodaje, ponekad nije fer i korektno u odnosu na obe strane, posebno u odnosu na pristup Srbiji.

"Naše institucije treba da vide strateški interes u koordinaciji sa institucijama naših strateških partnera - SAD i EU, kao vitalni pravac za našu sadašnjost i budućnost", ocenio je Bajraktari.