Bajrami: Netačne tvrdnje Kurtija, po inflaciji smo prvi u regionu

Hikmete Bajrami.png
Izvor: Ekonomia Online

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Hikmete Bajrami smatra da su netačne tvrdnje premijera Aljbina Kurtija da je sa vladom Samoopredeljenja Kosovo postiglo najveći ekonomski rast u regionu, prenosi Albanijan post.

„2021. godina je bila postpandemijska godina, tako da se ekonomski rast uopšte ne pripisuje Vladi“, navela je Bajrami.

Takođe je rekla da ne stoji izjava Kurtija da su prihodi Carinske i Poreske uprave Kosova porasli tri puta više od rasta bruto domaćeg proizvoda.

„Prihodi su povećani kao rezultat povećanja cena. Prema podacima Svetske banke, inflacija na Kosovu je veća od 19 odsto. Po inflaciji smo prvi u regionu“, dodala je Bajrami.

Kurti je u svoje uspehe uvrstio i sporazum sa američkom Milenijum čelendž korporejšn (MCC), a Bajrami kaže da taj sporazum inicirala bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

„Budite hrabri i recite hvala bivšoj predsednici Jahjagi. Mustafina vlada je ispunila sve uslove koje je postavio MCC. Vaša vlada ima samo jednu „zaslugu“ - promenu raspodele sredstava sa projekta gasifikacije na baterije“, poručila je poslanica DSK.

Prem njenom mišljenju, statistika koju je Kurti izneo o borbi protiv šverca nema nikakvog značaja.

„Dajte imena premijeru! Ko su šverceri, koliko ih ima, da li su u zatvoru jer ova statistika nema smisla”, rekla je ona.

Kosovo je, prema rečima Bajrami, jedina zemlja u regionu koja se suočava sa restrikcijama struje, ima dvocifrenu inflaciju, gde  320.000 đaka već mesec dana ne ide u školu i deo javne uprave ne radi zbog generalnog štrajka. Ekonomija je, kako navodi, zavisna od Srbije jer je iz Srbije povećan uvoz, a zdravstvo nastavlja da se urušava odlaskom lekara u Nemačku.

To su neki od propusta Vlade Kosova za 18 meseci o kojima bi, smatra Bajrami, premijer Kosova morao da se izjasni.