Baraljiu: Nema svrhe da se dijalog nastavi ako se ne postigne sporazum o nestalima 

Dijalog - ilustracija
Izvor: Ekonomia Online

Univerzitetski profesor Mazlum Baraljiu izjavio je da nema svrhe da se dijalog Beograda i Prištine nastavi, ako se ne postigne sporazum o nestalima, zato što je to najosetljivije i najbolnije pitanje, prenosi Telegrafi. 

Baraljiu je rekao da je poslednji trenutak za konkretan i primenjiv dogovor u vezi sa nestalima.

"Vlada Aljbina Kurtija je od samog početka postavila uslov za nastavak dijaloga, tako da je jedno od glavnih pitanja koje je pred Vučićem prezentovano bilo upravo ovo za nestala lica", rekao je Baraljiu.

Osvrćući se na nedavna dešavanja na severu, on je rekao da između Kosova i Srbije nema "pravih tenzija", ali da je, prema njegovim rečima, igra ove druge da se ometa proces dijaloga.

"Srbija je dokazala da nije zainteresovana za postizanje sporazuma sa Kosovom, ali mislim da bi potpisala izjavu o nestalim pod izgovorom da pravi kompromis i da je konstruktivna strana u dijalogu", naveo je Baraljiu dalje navedeno.

Povodom navoda medija da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kurti potpisati sporazum o rešavanju pitanja nestalih 18. avgusta na sastanku u Briselu, portparol EU Peter Stano je u pisanom odgovoru za Telegrafi naveo da ne komentarišu spekulacije u medijima.

"Ne komentarišemo spekulacije u medijima i ne prethodimo sastancima koje organizujemo spekulacijama o mogućem ishodu", izjavio je Stano.

Upitan zašto dnevni red sastanka još nije objavljen, on je rekao da će to učiniti "bliže datumu" za kada je zakazan sastanak. 

Profesor političkih nauka Dritero Arifi smatra da je cilj takvih izveštaja medija u Beogradu da se Srbija prikaže kao konstruktivna strana u dijalogu.

"Mediji u Srbiji su namerno napravili takav izveštaj, odnosno propagandno, da se Srbija predstavi kao zainteresovana strana za potpisivanje sporazuma i dotakli se najosetljivijeg pitanja – pitanja nestalih", rekao je Arifi.

On je pesimista da će sastanak 18. avgusta imati pozitivan rezultat, a kako je dodao, "jedino je dobro što se stranke sastaju".

"Ne očekujem da će biti potpisan bilo kakav sporazum jer pripreme za tako nešto nisu na pravom nivou ili su se skrivale. Stranke bi trebalo da pokažu više volje za potpisivanje takvog sporazuma, jer su nestala lica poslednje pitanje o kome Vlada Kosova treba da pregovara sa Beogradom, pre potpisivanja konačnog sporazuma", rekao je Arifi.