Bećaj: Merkel nije uspela da približi stavove Kosova i Srbije

Beljulj Bećaj
Izvor: Tanjug

Politički analitičar Beljulj Bećaj izjavio je za Kosovo onlajn da nemačka kancelarka Angela Merkel ima velike zasluge za unapređenje odnosa zemalja Zapadnog Balkana, navodeći da je ona “uradila sve što je bilo u njenoj moći da približi njihove stavove i interese”.

U prilog tome Bećaj navodi oproštajnu posetu Srbiji i Albaniji, ali i sastanke koje je Merkel održala sa liderima zapadnobalkanske šestorke.

“Ona je ostavila trag u našim odnosima, u Srbiji, na Kosovu i u Albaniji. Sama činjenica da je odvojila vremena, ne samo za Srbiju i Albaniju, nego i za premijere regiona, dokazuje da je ona ostala veliki saveznik i promoter približavanja svih regionalnih interesa, koji su deo interesa Nemačke”, kaže Bećaj.

On ukazuje da su odnosi Srbije i Nemačke za vreme vladavine Angele Merkel značajno poboljšani, ali da su uprkos njenim velikim naporima, odnosi Kosova i Srbije ostali na početnoj poziciji. 

“Sama činjenica da je Srbija za pet puta poboljšala svoje trgovinske odnose sa Nemačkom, dokazuje da je tokom njene vladavine bilo dosta međusobnih interesa i približavanja između Srbije i Nemačke. Kancelarka Merkel je bila spremna da u okviru svojih mogućnosti i interesa Srbije i Kosova približi stavove, kako bi došlo do sveobuhvatnog sporazuma, ali nažalost nije uspela da u toj misiji ostvari svoj cilj”, ističe Bećaj. 

Naročit doprinos Angele Merkel u dijalogu Kosova i Srbije Bećaj pripisuje na zauzimanju njenog jasnog stava po pitanju razmene teritorija, koja se, kako podseća, žestoko usprotivila toj ideji.

“Mislim da je njena uloga bila presudna u kontekstu inicijative koja je prethodno bila načeta od Vučića i Tačija o sporazumu koji je podrazumevao teritorijalne podele. Ona je bila faktor koji je na neki način zaustavila tu ideju”, smatra Bećaj.

Bećaj na kraju kaže da je Merkel potvrdila da Nemačka ne menja politiku kada je reč o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam za približavanje EU.