Begaj na 111. godišnjicu nezavisnosti Albanije: Potrebna bliska saradnja sa Kosovom

Bajram Begaj
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Albanije Bajram Begaj izjavio je na svečanom prijemu u čast 111. godišnjice nezavisnosti te zemlje, da saradnja sa Kosovom treba da bude bliska i da jedni od drugih imaju mnogo toga da nauče i jedni za druge da urade, prenosi Albanijan post.

Dodao je da će Albanija nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u očuvanju mira i regionalne stabilnosti, kao zemlja članica Natoa i aktivna zemlja u regionalnim inicijativama.

Begaj je istakao da je 28. novembar dan sećanja, poštovanja prošlosti i inspiracije za budućnost.

"Danas se sa zahvalnošću prisećamo žrtve ispisane krvlju hiljada Albanaca", kaže Begaj.

Dodao je da se zemlja suočava sa izazovima izgradnje strateških politika unutar i izvan nje.

“Pozivam predstavnike u skupštini da rade za Albaniju koja je navažniji interes svih, i da se u parlamentarnom životu rukovode kompromisom, a ne konfrontacijom", rekao je on.

On je dodao da diplomatski angažman zemlje treba da ide ruku pod ruku sa unapređenjem političkog života u zemlji i inostranstvu.

"Albanija se po svojim ljudskim resursima takmiči sa drugim zemljama. Ekonomija je zabeležila dobar rast i pažnju treba posvetiti zdravstvu, poljoprivredi i obrazovanju”, kaže Begaj.

Za njega je trenutak i da se izbornom reformom osigura glasanje dijaspore, uz njenu političku zastupljenost.

"Albanija je izgrađena sa verom i ljubavlju. Budućnost se ne očekuje, ona se gradi”, kaže Begaj.

Na kraju svog govora, Begaj je izrazio ponos što je Albanija, sa svojim prirodnim bogatstvima i ljubaznošću građana, bila tu vekovima unazad, biće tu i u vekovima koji slede.

"Biće tu zauvek", poručio je albanski predsednik.