Beriša: Očekujem Tačijevo i Veseljijevo hapšenje

Petronijević - Beriša
Izvor: TV Pink, prt. sc.

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša ocenio je da kosovski predsednik Hašim Tači neće moći da izbegne sud i dodao da očekuje hapšenje, kako Tačijevo, tako i Veseljijevo, prenosi TV Pink.

Na pitanje zašto je Hrvatska zainteresovana za ukidanje ovog suda, Beriša je u odgovoru podsetio da je jedan od onih protiv kojih je podignut predlog optužnice i komandant glavnog štaba bivše OVK Agim Čeku.

"Među procesuiranima je i Agim Čeku, koji je paralelno i državljanin Republike Hrvatske, a znamo koja je njegova uloga bila u ratu u Hrvatskoj. Inicijativu da se sud ukine pokreću i veterani OVK", podseća Beriša za TV Pink.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu je 24. aprila, Specijalizovanom veću podnelo na ispitivanje optužnicu kojima se predsednik Kosova Hašim Tači i bivši predsednik Skupštine i aktuelni poslanik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, kao i druga lica, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalno tužilaštvo je tek 24. juna javno objavilo da su optužnice podnete na ispitivanje, a rok od šest meseci do kada bi Sud u Hagu trebalo da se izjasni istekao je juče.

Petronijević: Kosovo je Vokerovo čedo, Hrvati su sa OVK bili "braća po oružju"

Na pitanje zašto je zbog suda nervozan i Vilijam Voker, advokat Goran Petronijević je ocenio da je reč o "palikući, čoveku koji je svuda potpaljivao sukobe, špijunu, podmetaču, čoveku koji nikada nije govorio istnu".

"Vokerovi tragovi jako smrde! Kosovo je njegovo čedo", kaže Petronijević.

On je istakao da Albanci čekaju pobedu Bajdena, pa i sud, navodi Pink.

Komentarišući zašto Hrvatska želi ukidanje suda, advokat kaže da su hrvatski interesi antisrpski, a da je postojalo i bratstvo po oružju sa OVK u borbi protiv Srba.

"Svima njima sud ne odgovara, jer bi se možda otkrili neki tragovi koji bi vodili ka njima. To bi moglo da dovede do ponavljanja nekih postupaka ili do drugačijeg gledanja na neke dosad donate presude", kaže Petronijević.

 

 

Svi oni koji su pred Bogom skrivili ili ucinili zlocin ce
25. Oktobar 2020.
Moraju Odgovarati kad tad, i bice od svog Naroda zaboravljeni
Gjini
26. Oktobar 2020.
Oni ne moraju biti kaznjeni. To bi bila najveca nepravda. Oni su branioci svoje zemlje, svog naroda. Demo Berisa je on koji treba da odgovara. On zasluzuje biti kaznjen, jer je izdajnik. Nije mi jasno zasto njega pitate. Ko je on? Ili vama odgovara da dobijete odgovore koje vi zelite, jer niste zaintersovani za istinu?!