Beriša: Razmotriti nastavak rada Suda u Hagu

Hisen Beriša
Izvor: Ekonomia Online

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Beriša rekao je da bi trebalo razmotriti nastavak rada Specijalnog suda koji je danas osudio Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija na četiri i po godine zatvora, prenosi Reporteri.

On je rekao da u tom pravcu treba da se angažuje premijer Aljbin Kurti, za koga je rekao da treba da prestane da koristi frazu "Hašim je to uradio“.

"Neophodno je zalaganje aktuelnog premijera koji je obećao da će imati drugačiji odnos prema ovim sudovima, da će ove poništiti, sada se mora staviti u funkciju odbrane sopstvenih stavova i ciljeva, ali i pravde ", rekao je Beriša za T7.

Dodao je da institucije pravosuđa, kao i Skupština, moraju da insistiraju na izmeni zakona u vezi sa korišćenjem činjenica koje je dostavila srpska tajna služba i postupak zatvaranja ovog suda jer je u svakom pogledu propao i pokazao neverodostojnost.

"Prebrojavamo koliko hoćete činjenica i sagledavamo mogućnost nastavka saslušanja i suđenja za ova navodna krivična dela kroz pravosudni sistem za koji mislim da je funkcionalan", kazao je on.

Prema njegovim rečima, ova veća su nadređena pravosudnom sistemu i samoj skupštini koja ih je stvorila.

"Mi smo to rekli od početka, uprkos tome što je ovaj sud stvoren da pobije tvrdnje Dika Martija, ali i srpskog pravosuđa srpskih tužilaca i njihovih saradnika čiji je cilj da ocrne vođe OVK i svrhu rata”, zaključio je Beriša.