Biber: Zbog čega bi Srbija i Kosovo postigli sporazum ukoliko ne postoji nagrada za to

Florijan Biber
Izvor: DW

Profesor na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber kaže da u slučaju da sutra dođe do normalizacije odnosa Srbije i Kosova, Beogradu to ne bi otvorilo vrata članstva u Uniji. Podseća da Severna Makedonije nije nagrađena za sve što je uradila da bi skinula blokadu Grčke za njen dalji evropski put, i da je poruka koja se u vezi sa tim šalje regionu "zaboravite na to", prenosi N1.

„Zbog čega bi Srbija i Kosovo postigli sporazum ukoliko ne postoji nagrada za to. Rekao bih da to posebno važi za Srbiju, gde podrša ulasku u EU iz godine u godinu opada, a vlada neće toliko želeti da se priključi Uniji jer brine da će morati da unapredi vladavinu prava“, rekao je Biber za "European Western Balkans" (EWB).

U ovom trenutku lako može da se kaže „zašto bih to radio, gde je nagrada, a možete biti potpuno uvereni da u slučaju da sutra dođe do normalizacije odnosa Srbije i Kosova, Beogradu to ne bi otvorilo vrata članstvu u Uniji“, kazao je Biber.

Prema njegovim rečima, Unija mora da ponudi nagradu, jer sve dok evrointegracija ne bude realna, ne vidi se zbog čega bi Srbija i Kosovo postigli sporazum.

„Da sam ja sada predsednik Srbije, ne vidim zbog čega bih pristao na normalizaciju odnosa sa Kosovom, kada to donosi samo politički rizik kod kuće. Ta odluka ne bi bila popularna, a nagrada za to je veoma apstraktna i nejasna“, rekao je Biber.

Smatra da ukoliko proces proširenja Evropske unije bude odblokiran, to će se desiti u narednih nekoliko meseci, jer će Slovenija tokom svog predsedavanja Unijom sigurno pokušati da to pitanje reši, a u tom cilju će organizovati i Samit Zapadnog Balkana.

On je, međutim, upozorio da bi velika prepreka tome mogli da budu predsednički izbori u Francuskoj, pa i ako bi Bugarska odustala od blokiranja Severne Makedonije, Pariz bi mogao da postane problem.

Ako bi Bugarska posle održanih parlamentarnih izbora ukinula blokadu, to bi odmah stvorilo pozitivnu atmosferu, ali ne možemo biti sigurni da se odmah neće pojaviti nove blokade, kazao je Biber i istakao da je blokiranjem procesa proširenja ugrožen kredibilitet Evropske unije.

Biber ukazuje da taj problem nije jednostran, jer kada su u pitanju Srbija i Crna Gora Evropska komisija smatra da te dve države ne napreduju u reformama, a isto se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu, pa su one same krive što stoje u mestu.

S druge strane, dodaje, imamo Severnu Makedoniju i Albaniju, za čiju blokadu je odgovorna Evropska unija, tako da je odgovornost za zastoj podeljena, s tim što treba reći da činjenica da je sa te dve države trebalo otvoriti pristupne pregovore ne znači da je u njima sve u redu.

Miodrag iz Peći
12. Jul 2021.
Pa nagrada je sama normalizacija odnosa. Kud ćeš više od toga. Samo se stavite u položaj nas običnih građana i Srba i Albanaca i probleme koje svakodnevno imamo. Zašto da ne živimo kao sav normalan svet.
Srbija već odavno radi sve što je najbolje i odavno je na evropskom putu. Ovako ili onako Srbija bi trebalo u EU da uđe zajedno sa Crnom Gorom zatim Severna Makedonija sa Albanijom a Kosovo sa Republikom Srpskom i BiH federacijom. Dakle u vidu "Lastinog Repa"...
Do tada države u regionu da teže savezima poput mini Šengena i čvršćim savezom sa zajedničkim prijatelem Turskom.
Incognito
13. Jul 2021.
Zar nije logičinije da svi budu primljeni odjednom pa medjusobne probleme rešavati na način koji već funkcioniše u EU poput ukidanje granica graničnih prelaza i drugo...tada za srbe nebi bilo toliko bitno dali kosovo drzava ili ne...