Bilčik: Srbija će narednih nedelja i meseci biti suočena sa važnim odlukama

Vladimir Bilčik
Izvor: Twitter

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da će Srbija, kako je rekao, narednih nedelja i meseci biti suočena sa važnim i strateškim odlukama i da će se to odraziti na to koju ulogu treba da zauzme novi parlament u pogledu članstva u EU, prenosi RTV.

EP će, kako je dodao, biti "na čelu tih napora", između ostalog i kroz međupartijski dijalog i građanske skupštine na kojima počinju da rade u Srbiji.

Dodao je da mu je žao sto još nema ishoda parlamentarnih izbora, ali je naglasio da veruje da će parlament u Beogradu biti odlučan ako želi da napreduje na polju EU integracija.

Moraće da imaju većinu za zakonodavne promene ... rekao je Bilčik i naglasio da veruje da će do jeseni kada će doći u Beograd parlament i vlada biti funkcionalni.

To što ne znamo još ko će formirati vladu, je zdravo za svako demokatsko društvo, ocenio je Bilčik i dodao da opozicija mora da ima važnu ulogu, prostor i vreme da jasno kaže šta žele.

Bilčik je na otvaranju dvodnevnog skupa "Demokratija minimalni konsenzus" u organizaciji Crte, čija se glavna tema odnosi na tri najvažnija stuba demokratije - parlament, izbore i medije, između ocenio i da je otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom "veliki korak i to" i naglasio da je posle samita lidera EU u Briselu postalo potpuno jasno da je širenje EU ključna tema.

"Zaista razmatramo širenje i sa drugim državama ali je važno da znamo koji parlamenti su spremni da donose ključne odluke, ali će morati da se dese i brojne promene u okviru sudstva i drugih aspekata kao i pravnih tekovina EU kako bi se članstvo ostvarilo narednih nekoliko godina", rekao je Bilčik.