Bisljimi nakon sastanka u Briselu: Lajčakov predlog konstruktivan, na dobrom smo putu

Besnik Bisljimi
Izvor: Kosovo Online

Zamenik premijera i glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je nakon sastanka u Briselu da je konsolidovani predlog koji je danas dao Miroslav Lajčak konstruktivan i na pravom putu da se nađe rešenje koje najviše odgovara Srbima na Kosovu, ali istovremeno i u potpunosti poštuje Uredbu CBK, saopšteno je iz kabineta premijera.

“Opet srpska strana nije bila spremna da razmišlja o ovom predlogu i tražila je dodatno vreme. Očekuje se da će sledeći sastanak biti održan ponovo za dve nedelje u Briselu”, navodi Bisljimi.

Bisljimi je objasnio da nije razgovarano o pitanju ukidanja dinara već o modelima pomoću kojih Srbima može da nastavi da šalje finansijsku pomoć u okviru Uredbe CBK.

“Uredba CBK ne pominje dinar, tako da nema rasprave o dinaru”, naveo je Bisljimi.

On je ocenio da su na današnjem sastanku iskazane velike razlike između strana u pregovoru.

“Nažalost, i danas imamo velike razlike. Dok se kosovska strana raspravlja o opcijama kako građani Srbije mogu da dobiju finansijsku podršku od Srbije, srpska strana se ponašala kao da advokat ‘Poštanske štedionice’ i sve vreme su razgovarali o tome kako da se reguliše licenciranje ove banke što nije ni nadležnost ni interes uključenih strana”, naveo je Bisljimi.

U saopštenju se navodi da "'Poštanska štedionica' pravno ne postoji na Kosovu" zbog čega je jedan od dogovorenih principa rešenje za obezbeđivanje legitimiteta u celini.

“Nešto što nije legitimno ne može biti deo rešenja. Mislim da je to jasno stavljeno do znanja srpskoj strani i tokom protekle nedelje i danas jasno i od strane Lajčaka”, kazao je Bisljimi.