Bisljimi: Srbija slanjem novca na Jarinje imala za cilj stvaranje veštačkih tenzija

Besnik Bisljimi
Izvor: Kosovo Online

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi kaže da današnja pošiljka novca u kombiju NBS predstavlja jednostrani korak Srbije sa ciljem narušavanja funkcionalnosti kosovskih institucija i stvaranja veštačkih tenzija.

Bisljimi je na Fejsbuku naveo da je Centralna banka Kosova uspostavila precizna pravila koja određuju ko i kako ima pravo da uvozi evre i druge valute na Kosovo.

“Prema uredbi, to mogu da urade samo bankarske i nebankarske finansijske institucije licencirane od strane CBK za obavljanje bankarskih finansijskih aktivnosti i tek nakon davanja licence i posebnog pismenog ovlašćenja za tu vrstu usluge. Ova uredba je stupila na snagu 1. februara. Kako bi se omogućio prelazni period tokom kojeg bi se prilagođavanje vršilo bez ikakvih negativnih uticaja na određene grupe građana, CBK je ponudila svoju volju i stručnost u pronalaženju dugoročnog i zakonskog rešenja koje garantuje transparentnost i čuva integritet finansijskog sistema, čime se garantuje sprečavanje pranja novca. Ovo pravilo se podjednako odnosi na uvoz valute evra kao i na američki dolar, britansku funtu, srpski dinar ili bilo koju drugu valutu”, istakao je Bisljimi.

Dodaje da je danas, kao odgovor na to, "ekvivalentna Banka Srbije (dan pre sazvane sednice Saveta bezbednosti) poslala na Jarinje kombi pun novca (117.000.000 dinara) u pratnji lica nepostojeće firme uz tvrdnju da novac žele da dopreme takođe nepostojećem subjektu na Kosovu i to u korist korisnika čija imena niti znaju niti imaju".

“Zamislite paralelu gde se ispred carinskog inspektora pojavljuje kamion robe široke potrošnje, od pojedinaca koji se predstavljaju u ime nepostojećih firmi, a tvrde da robu šalju firmi, koja se takođe nigde ne pojavljuje u službenim evidencijama države. Sve to u nadi da će na ovaj način uspeti da izmanipulišu, a zatim i uzbune sve one koji se s pravom zalažu da se obezbedi nastavak podrške određenim kategorijama na Kosovu. To dosta govori o stepenu nezavisnosti glavne institucije koja vodi monetarnu politiku Srbije”, ističe Bisljimi.

Bisljimi dodaje “da nema sumnje da ovakva pošiljka, bez ikakve koordinacije, predstavlja jednostrani korak Srbije, sa ciljem flagrantnog narušavanja funkcionalnosti institucija Kosovo, ima za cilj veštačko stvaranje tenzija i kao takva zaslužuje snažnu osudu svih koji se protive jednostranim koracima”.

“Kosovo je voljno da radi i pomogne u pronalaženju mehanizma koji obezbeđuje da se ova sredstva na legalan način šalju krajnjim korisnicima, i to u najbržem mogućem roku”, zaključuje Bisljimi.