Bljaka: Koalicija ABK-Nisma ima 14 odsto podrške, Samoopredeljenje izgubilo većinu

Ljuljezim Bljaka
Izvor: Fejsbuk / Ljuljezim Bljaka

Portparol Alijanse za budućnost Kosova Ljuljzim Bljaka kaže da bi istraživanje prištinskog Instituta za proučavanje javnog mnjenja (PIPOS), prema kome bi na predstojećim izborima koalicija njegove i stranke Nisma osvojila svega devet odsto glasova, bilo pouzdano jedino u slučaju da ga naruče sve stranke, piše Gazeta Blic.

Prema istraživanjima tog instituta koje je objavljeno juče, u slučaju da parlamentarni izbori budu održani, za Pokret Samoopredeljenje bi glasalo 40,9 odsto građana dok za opozicione DSK i DPK duplo manje, 21,5 odsto, odnosno 20,4 odsto građana, koalicija ABK-Nisma bi dobila devet odsto glasova dok lista Gudžo, na čijem je čelu aktuelna ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, ne bi prešla cenzus.

Bljaka naglašava da prema istraživanjima koje su oni sproveli, koalicija ABK-Nisma uživa 14 odsto podrške građana.

"Nismo učestvovali u sponzorisanju anketa, ali pravo je Samoopredeljenja i svih stranaka da to učine. Pouzdani podaci ankete bi bili kada bi je naručile sve stranke. Prema našim internim merenjima, naša koalicija trenutno uživa 14 odsto podrške naroda", rekao je Bljaka.

Prema njegovim rečima, koalicija oko Samoopredeljenja je izgubila većinu i ne može formirati Vladu u slučaju održavanja izbora.

"Koalicija oko Samoopredeljenja je značajno izgubila većinu i sa ovim trendom ne može formirati vladu da se izbori održavaju ovih dana. Opoziciona koalicija je počela da se doživljava kao ozbiljna alternativa Kurtijevom lošem upravljanju", kaže Bljaka.