Brnabić i Jamašita o situaciji na Kosovu

brnabic jamašita
Izvor: Vlada Republike Srbije / Slobodan Miljević

Predsednca Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa novoimenovanom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Kancelarije UN u Beogradu, Mari Jamašitom, o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, a povodom današnje sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, koja je ubrzo poslepočetka i prekinuta, prenosi Tanjug.

Predsednica vlade je ocenila da je delokrug rada i angažovanje Kancelarije UN u Beogradu od velike važnosti za Srbiju budući da je ona glavni kanal komunikacije sa Misijom UN na Kosovu i važna karika u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje.

Izrazila je i očekivanje da će Unmik ostati angažovan u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Premijerka Brnabić posebno je izrazila zabrinutost i okarakterisala kao neosnovane aktuelne optužbe protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića.

Izrazila je uverenje da će međunarodna zajednica reagovati u cilju zaštite čoveka koji je istinska spona saradnje i pomirenja dva naroda, kao i manastira Visoki Dečani, koji u sistemu kulturne baštine ima veliki značaj za Srbiju i predstavlja jedan od najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

Predstavljajući prioritete rada Kancelarije UN u narednom periodu, predstavnica generalnog sekretara ove organizacije Mari Jamašita istakla je da je saradnja sa vladom i relevantnim institucijama u Srbiji izuzetno dobra i da sa velikom pažnjom prati situaciju u regionu i rad Unmika kao garanta statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu.

Govoreći o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, Jamašitu je ocenila da je Srbija na dobrom putu, zahvaljujući izuzetno dobrom sprovođenju imunizacije građana.

Premijerka Brnabić zahvalila je Kancelariji UN u Beogradu na saradnji, a novoj šefici poželela dobrodošlicu i uspeh tokom mandata.