Brnabić o sankcijama Rusiji: Srbija jasno iskazuje principijelnu poziciju

Ana Brnabić
Izvor: Vlada Republike Srbije - (Peđa Vučković)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da kada se radi o uvođenju sankcija Rusiji, Srbija jasno iskazuje svoju principijelnu poziciju.

Ona u emisiji "Hit tvit" na televiziji Pink rekla da se EU sa jedne strane „busa u grudi u vezi sa moralom i uvođenjem sankcija Rusiji", a sa druge strane nije tako dosledna u tome.

"Vidite da se Belgija izborila da ne uvodi sankcije da iz Rusije ne uvozi dijamante. U celoj moralnoj priči o sankcijama dijamanti ispadoše važniji. U analizi Fajnenšl tajmsa za prvih 10 meseci uvoz ruskog tečnog gasa u EU je veći 42 odsto nego 2021. godine, od čega su Francuska, Belgija i Holandija kupile skoro sve zalihe", rekla je Brnabić.

Kao drugi primer, ona je navela sankcije na uvoz nafte iz Rusije, od kojih su neke zemlje članice izuzete.

"Zapadni Balkan nije, mi smo super jaki, a neke druge zemlje poput Mađarske, Češke i Hrvatske jesu. Hrvatska nama spočitava da sedimo na dve stolice, a šta oni rade, samo što je njihova jedna stolica izgleda malo uvučena pa se ne vidi. Kad god mogu nešto da ušićare u spoljnoj politici oni to urade. Ima tu još dosta toga poput uvoza poljoprivrednih proizvoda, ali ovi dijamanti su mi pobedili", rekla je Brnabić.

Ona je rekla i da bi pojedini nezavisni mediji trebalo da se izvine predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog napisa da će priznati Kosovo ili uvesti sankcije Rusiji.

"Bilo bi odgovorno da jednom čujemo izvinite predsedniče što smo mesecima i godinama lagali i oko priznanja i oko sankcija", rekla je Brnabić.