Brnabić: Optužnice su još jedan dokaz da je Kurti lagao, još jedna u nizu provokacija

Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas, povodom jučerašnje izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija u vezi 18 optužnica, da je to dokaz da je Kurti lagao i još jedna u nizu provokacija Prištine.

"Optužnice me ne čude, to je dokaz da je Kurti lagao i još jedna u nizu provokacija. Kao što smo imali napad na srpskog dečaka i mladića na Badnji dan, na 18-ogodišnjeg mladića na Božić, tako sada imamo i ove liste za hapšenje“, rekla je Brnabić.

Brnabić je navela da je u skladu i s tim što je uhapšen pod optužbom jedan penzioner, koji je otišao u policiju u opštini Istok da prijavi uzurpaciju svoje privatne imovinem za navodne ratne zločine.

"To je stanje na KiM, to je stanje bezbednosti Srba i vladavine prava“, naglasila je Brnabić.

Najavila je da će o svemu tome razgovarati državni vrh Srbije sa svim međunarodnim predstavnicima koji narednih dana dolaze u Beograd i da će već sutra stići izaslanik za Balkan Velike Britanije Stjujart Pič, a potom i drugi.

"Optužnica govori koliko je Aljbin Kurti lagao kada je govorio da nema i da se ne prave spiskovi. I tada kada je predstavnik njegove partije naveo neka imena, među kojima je bio i brat predsednika Srbije i njegov stariji sin, članovi njegove porodice, videli smo i jasno smo rekli da je lagao da nema spiskova. Sada vidimo potpuno jasno da tih spiskova ima, i to je takođe suprotno onome o čemu smo pričali sa međunarodnom zajednicom i u okviru dijaloga. To je dodatni vid provokacije“, poručila je ona.

Brnabić je dodalada je 2023. godina počela veoma loše, podsetila da je 2022. jedva, na kraju godine, sačuvan mir, i to samo, kako je podvukla, isključivo zahvaljujući političkoj mudrosti, racionalnosti Aleksandra Vučića i želji da se sačuva mir.

"Kakav je odnos prema tome na teritoriji centralne Sbrije najbolje se vidi prema onim medijima koji su za postavljanje barikada direktno optužili Vučića govoreći da je ratni huškač, a kada su Srbi uklonili barikade, da popušta suviše Kurtiju, međunarodnoj zajednici i kosovskim Albancima.Taj hibrdini rat se vodi svakodnevno sa više strana i usmeren je na to da se umanji snaga Srbije, srpskog rukovodstva i Srba na KiM, kriminalizacijom Srpske liste", istakla je Brnabić.

U vezi tvrdnji Anonimusa da. su oborili sajt Vojske Srbije, ona je negirala da je do toga došlo.

"Sajt nije bio oboren. Jedini sajt koji je bio oboren je bio sajt RHMZ-a i taj sajt nije u okviru državnog upravljanja sajtovima i data centra, što moramo da promenimo. Svi sajtovi kojima se bavi država i brani država nisu bili ugroženi. Što ne znači da smo dovoljno snažni. Nismo, moramo još mnogo da radimo, ali da može kako ko zaželi da sruši naše sajtove, ne može", poručila je Brnabić.