Brnabić sa Frangešom: Priština ništa ne preduzima po pitanju deeskalacije situacije, izbegava formiranje ZSO

Brnabić sa Frangešom
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa specijalnim izaslanikom Slovenije za Zapadni Balkan Anžejom Frangešom, koga je upoznala sa situacijom na severu Kosova i upozorila na izbegavanje Prištine da osnuje Zajednicu srpskih opština.

Kako se navodi u sapoštenju Vlade Srbije, Brnabić je, govoreći o situaciji na Kosovu, ukazala na to da Beograd već duže vreme intenzivno ukazuje na brutalnost, nasilje i diskriminaciju kojima je izloženo srpsko i ostalo nealbansko stanovništvo na Kosovu.

„Premijerka je, između ostalog, naročito istakla da Priština još uvek ništa ne preduzima po pitanju deeskalacije situacije na severu Kosova i Metohije, kao i da Zajednica srpskih opština još nije formirana, iako ih na to obavezuje Briselski sporazum, koji je potpisan pre više od 10 godina“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Frangeš zahvalio na detaljnim informacijama o stanju na Kosovu, i istakao da Slovenija pruža punu podršku procesu evrointegracija Srbije, i naglasio važnost proširenja Evropske unije u regionu.

Oni su, takođe, tokom sastanka razmotrili i niz aktuelnih regionalnih i globalnih pitanja.