Brnabić sa Žiofreom: Nastavljamo rad na sveobuhvatnim reformama

Žiofre i Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom i ambasadorima država članica Evropske unije o daljim koracima u procesu evropskih integracija, ostvarenom napretku Srbije i preporukama Evropske komisije za otvaranje Klastera 3.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, premijerka je istakla da je Srbija kontinuirano radila na otvaranju Klastera 3, koje je u potpunosti spremno dodajući da od Evropske unije očekuje pozitivan signal za njegovo otvaranje.

Brnabić je ocenila da je osnovni cilj u prethodnom periodu bio da se napravi napredak u svim oblastima, pre svega kada je u pitanju vladavina prava, podsetivši na to da je i Evropska komisija u najnovijem Izveštaju prepoznala jasan napredak Srbije u brojnim ključnim oblastima, kao i da ni u jednoj oblasti nije zabeleženo nazadovanje u reformama.

Kada je u pitanju oblast pravosuđa, premijerka je ocenila da su reforme uspešno sprovedene u cilju ostvarivanja veće nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti našeg pravosudnog sistema, a u konsultaciji sa Venecijanskom komisijom Saveta Evrope.

Premijerka je informisala da je u toku izrada Strategije za borbu protiv korupcije, koja će saržati sve GREKO preporuke, a čiji tekst je trenutno u procesu konsultacija sa Evropskom komisijom.

Obavestila je ambasadore država članica Evropske unije da su usvojeni Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, koji će garantovati slobodu medija i javnog informisanja i osigurati bezbednost i pluralizam medijske scene u Srbiji, a u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope.

Šef Delegacije Evropske unije istakao je da Godišnji izveštaj o Srbiji daje tačnu i pravednu sliku o preduzetim koracima u reformskim procesima u Srbiji tokom prethodne godine.

Naglasio je da proširenje zauzima centralno mesto u politici Evropske unije i dodao da je to prilika koju Srbija mora da iskoristi i ubrza tempo reformi.

Predsednica Vlade zaključila je da će Srbija nastaviti rad na sveobuhvatnim reformama u najboljem interesu društva i građana.

Izrazila je posebno zadovoljstvo činjenicom da je, kada su u pitanju ekonomski parametri, u Izveštaju sada po prvi put konstatovano da je Srbija na dobrom nivou pripremljenosti za članstvo.