Brnabić: Srbija zahvalna na podršci Kine u Ujedinjenim nacijama

Ana Brnabic proslava Kineske nove godine u Beogradu
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, tokom proslave Kineske nove godine u Beogradu, da je zahvalna Kini na čvrstom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i podršci te zemlje u Ujedinjenim nacijama.

Vatrometom i karnevalskom paradom u Beogradu, kojima su prisustvovali predsednica Vlade Srbije i ambasador Kine u Srbiji Li Ming, danas je svečano obeležen doček Kineske nove godine. Svečanost, praćena odbrojavanjem na Kuli Beograd otpočela je u 17 časova po srpskom vremenu, kada je u Pekingu sat otkucao ponoć.

Ane Brnabić je tim povodom izjavila je da bi joj bila izuzetna čast i velika radost ako bismo tokom ove godine ponovo mogli da ugostimo kineskog predsednika Si Đinpinga u Srbiji.

"Želim da ponovim zahvalnost Kini i njenom rukovodstvu na čvrstom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Prištine, što se ogleda i u podršci koju nam vaša zemlјa pruža i u međunarodnim organizacijama, posebno u UN. To će Srbija večno ceniti", rekla je Brnabić.

Kako je navela, mi smo ponosni na to što je Kina postala jedan od najznačajnijih partnera u ekonomskom razvoju Srbije - naš izvoz u Kinu, kako kaže, tokom poslednjih 10 godina, povećan je čak 140 puta.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming istakao je da doček kineske Nove godine, kao Badnje veče u Srbiji, ima poseban značaj u kineskoj kulturi i tradiciji.

"U ovom trenutku, Kina je puna radosti i mira, a svaka porodica se okuplјa za novogodišnju večeru. U društvu srpskih prijatelјa i kineske dijaspore je i osoblјe naše ambasade, koje, iako hilјadama kilometara udalјeno od Kine, oseća toplinu svoje otadžbine. To još više dokazuje da narodi Kine i Srbije pripadaju jednoj porodici", naveo je ambasador Li.