Čeku o Dečanima: Odluke Ustavnog suda ne treba uzimati zdravo za gotovo

Hajrula Čeku
Izvor: Reporteri

Iako bi odluke Ustavnog suda trebalo da se sprovode, nikada ništa ne treba da uzimamo zdravo za gotovo, prokomentarisao je kosovski ministar kulture Hajrula Čeku činjenicu da manastiru Visoki Dečani šest godina nisu vraćena 24 hekatara zemljišta, uprkos odluci Ustavnog suda, prenosi Kossev.

"Potrebno nam je kritičko razmišljanje da analiziramo šta je to u odluci“, poručio je Čeku za Kanal 10.

On je ponovo izneo kritike i na račun SPC, i na račun organizacije Evropa nostra zbog jer je manastir, koji je inače već drugu deceniju pod Uneskovom zaštitom, prošle godine bio prvi na listi sedam najugroženijih evropskih spomenika kulture.

Naveo je da se prošle godine odigrao "neviđeni napad" evropske nevladine organizacije Evropa nostra koja je na "paradoksalan način proglasila manastir Dečani za jedno od najugroženijih mesta u Evropi".

"Činjenica je da postoje Srbi koji rade za Evropu nostru, koji lobiraju za srpsku politiku u ovoj nevladinoj organizaciji koja je najstarija u Evropi za kulturno nasleđe. Uvek je bila poznata kao vrlo profesionalna organizacija, ali su, nažalost, pali na beogradsku politiku“, poručio je Čeku.

Dodao je da je došlo do uništavanje kosovskog kulturnog nasleđa u ratu 1998-99. i da su "više od 1. 000 spomenika srpske snage namerno uništile kao napad na albanski identitet na Kosovu".

"Ima i drugih pitanja, kao što je otpor Srpske pravoslavne crkve ne samo da ne prizna Kosovo kao državu, već uopšte ne žele da kontaktiraju našu Vladu kako bi razgovarali o pitanjima koja ih zanimaju. Čudno je videti da međunarodna zajednica ne govori ništa o ovome", dodao je kosovski ministar kulture.

Kada je u pitanju vraćanje zemljišta manastiru Visoku Dečani, dodaje da mnogi ljudi ne znaju da "sudski argumenti druge strane nisu razmatrani, zbog proceduralnog odugovlačenja".

"Ne razumem ni kako je pravoslavna crkva bila zastupljena na sudu sa svojim sveštenstvom, kada oni tvrde da imaju predstavništvo u drugoj zemlji. Tu je i pitanje sadržaja sudske odluke, iako u principu kada postoji odluka Ustavnog suda, ona treba da se sprovodi, ali nikada ništa ne treba da uzimamo zdravo za gotovo. Potrebno nam je kritičko razmišljanje da analiziramo šta je to u odluci“, kazao je Čeku. 

Dodao je da sveštenstvo SPC traži da se sprovede odluka Ustavnog suda, istog suda koji proizlazi iz Ustava koji kaže da je Kosovo nezavisno.

"Oni bi prvo trebalo da nam kažu da li priznaju ovaj Ustav koji proglašava Kosovo nezavisnom državom, a onda možemo da govorimo o Ustavnom sudu. Verujem da izazove koje imamo sa Srpskom pravoslavnom crkvom treba rešavati unutrašnjim dijalogom. Čudno, Kurtijeva vlada je prva sa kojom odbijaju da razgovaraju. Nikad nismo razumeli zašto. Tražili smo pomoć od ambasada i međunarodne zajednice da posluže kao posrednici da sednemo zajedno i razgovaramo o svim njihovim brigama. Pokrivamo kulturnu baštinu, a možemo mnogo da uradimo za pravoslavnu crkvu“, dodao je on. 

Dodao je da su međunarodne konvencije jasne i da je ogovornost institucija da zaštite spomenike kulture, kao i da žele da razgovaraju sa predstavnicima SPC na tu temu.

"Oni znaju i mi znamo da imaju ogroman pritisak iz Beograda, Srbije. Stav Vlade Srbije u briselskom dijalogu je da status srpskih crkava treba ponovo da se otvori. Ovo je za nas potpuno neprihvatljivo. Ne može biti Ahtisari plus, ili drugi Ahtisari. Status ovih crkava je najnapredniji model prava manjina i verskih prava na svetskom nivou. Verujem da znamo da moramo da sednemo i razgovaramo jedni sa drugima. I, ako postoji nešto što se ne sprovodi iz Ahtisarijevog plana, jeste da se naši artefakti ne vraćaju iz beogradskih muzeja", smatra Čeku.