Čestitke Vučiću od mitropolita volokolamskog Ilariona i patrijarha Kirila

Aleksandar Vučić
Izvor: Print Screen

Predsednik Aleksandar Vučić primio je čestitke mitropolita volokolamskog Ilariona i patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila povodom ponovnog izbora na mesto predsednika Srbije.

"Prvi put u političkoj istoriji srpske države Vi ste drugi put uzastopno pobedili na predsedničkim izborima već u prvom krugu glasanja. To svedoči o tome da su građani Srbije, koji su Vam poverili da nastavite rukovođenje zemljom i njen dalji progresivni napredak, priznali Vaše zasluge i napore. Uveren sam da će Vaše iskustvo u političkom radu i visoki profesionalizam pomoći uspešnom rešavanju ekonomskih i socijalnih pitanja koja, u ovom trenutku, stoje pred državom", navodi se u čestitki mitropolita volokolamskog Ilariona. 

Dodaje se da Ruska pravoslavna crkva i Srpska pravoslavna crkva daju svoj doprinos izgradnji duha bratstva i solidarnosti između naroda Rusije i Srbije koji imaju zajedničke slovenske korene i duhovno nasleđe. 

"Iskreno Vam zahvaljujem na pažnji i podršci služenju naših crkava. Želim Vam, Vaša ekselencijo, dobro zdravlje, pomoć Božiju i postojane uspehe na visokoj i odgovornoj funkciji predsednika Srbije", navodi se u čestitki mitropolita volokolamskog Ilariona.
 
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril naveo je u čestitki da na osnovu izražene volje građana, Aleksandru Vučiću predstoji da ponovo stupi na najvišu državnu funkciju, što predstavlja dokaz poverenja i podrške koju su stanovnici Srbije zemlje ukazali spoljnoj i unutrašnjoj politici koju sporovodi.

Patrijarh Kiril je poručio da su narodi Srbije i Rusije, ujedinjeni pravoslavnom verom, kulturom i tradicijom, spojeni viševekovnim vezama bratstva, i u teškim istorijskim vremenima uvek  spremno pomagali jedan drugom. 

"Danas, u uslovima političkog i ekonomskog pritiska bez presedana na našu Otadžbinu sa strane, posebno cenimo podršku rukovodstva i građana Srbije. Veliki doprinos jačanju prijateljskih odnosa između ljudi i očuvanju zajedničkog duhovnog hrišćanskog nasleđa daju Ruska Pravoslavna Crkva i Srpska Pravoslavna Crkva. Simbol našeg jedinstva i bratske ljubavi predstavlja oslikavanje Hrama Svetog Save u Beogradu – bisera srpskog pravoslavlja. Želim Vašoj ekselenciji duševnu i fizičku snagu, izdašnu pomoć Božiju i uspeh u predstojećem odgovornom državnom služenju, a čitavom narodu Srbije, blagostanje i mir", navodi se u čestitki patrijarha Kirila.