Čitaku: Kurti da ide u SAD, sagovornik Kosova nije Beograd, nego Brisel i Vašington

Vljora Čitaku
Izvor: www.epokaere.com

Potrpedsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku poručila je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da otputuje u SAD i da se sastane sa američkim zvaničnicima, a kako je ocenila, kosovska strana treba da ima u vidu da njihov „glavni sagovornik nije Beograd, već Brisel i Vašington“, prenosi Ljajmi.

„Znam da ovaj proces nije kao Veliki brat. Znam da zahteva malo diskrecije. Ovde premijer ima naše razumevanje. Kosovskoj strani mora biti jasno da mi nemamo Beograd za primarnog sagovornika, već Brisel i Vašington. Kurti hitno treba da otputuje u Vašington i sastane se sa visokim zvaničnicima Bajdenove administracije“, rekla je Čitaku.

Ona je dodala da „dijalog neće uspeti bez direktnog uključivanja SAD“, navodeći i da će ekonomski i trgovinski odnosi biti kamen spoticanja u političkom sporu.

„Ekonomski trgovinski odnosi, kulturna i obrazovna razmena biće taoci političkih sporova. Verujem da moramo da se fokusiramo na to. Vreme ne radi za nas, tako da treba da tražimo direktno učešće SAD. Drago mi je zbog posete Eskobara i Lajčaka sledeće nedelje“, navela je Čitaku koja smatra da Kosovo i Srbija ne mogu da normalizuju odnose bez zaključenja pitanja međusobnog priznavanja.

Ona je na panelu „Evropske integracije i regionalne inicijative: komplementarne ili isključive?“ koji je organizovala Demokratija za razvoj istakla da je integracija u Evropsku uniju popularna tema, ali da su se okolnosti promenile, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njenim rečima, integracija Kosova u Uniju je teška jer su se političke prilike u mnogim zemljama promenile, što doprinosi činjenici da na Kosovu nedostaje politički konsenzus o ovom pitanju.

„Svakako da danas ne možemo govoriti o EU i proširenju EU u istim terminima kao 2004, 2008. i 2014. godine. Geopolitički kontekst se promenio. Entuzijasti se ne nalaze unutar Evropske unije, već u predgrađima. U odnosu na Kosovo, situacija je još komplikovanija jer nemamo konsekventan stav“, rekla je ona.

Čitaku smatra da regionalne inicijative i EU integracije nisu kontradiktorne.

„Vidim to kao priliku koju možemo da iskoristimo, ali nikako kao zamenu za druge integracione procese", navela je Čitaku.