Čolaku: Kurtijeva pomoć čelnicima OVK u Hagu se ne pokazuje u praksi

Bekim Čolaku
Izvor: Klan Kosova

Analitičar Bekim Čolaku rekao je da se pomoć premijera Aljbina Kurtija bivšim čelnicima Oslobodilačke vojske Kosova kojima se sudi u Hagu ne pokazuje u praksi.

"Premijer je izrazio svoju spremnost da pomogne, ali to se nije odrazilo u praksi i samo volja na virtuelnom sastanku nije dovoljna", istakao je Čolaku za Klan Kosova.

Prema njegovim rečima, premijer i institucije Kosova "mogli su mnogo više nego što su uradili".

"Zapravo, ništa nisu uradili osim ove simbolične finansijske pomoći u političkom aspektu, jer da ne zaboravimo, ovo suđenje koje se dešava, od ideje za njegovo osnivanje do danas pa do presude, jedan je od najsloženijih procesa, ali najpolitizovaniji sa kojim se Kosovo ikada suočilo, i stoga kada kažem zašto naš predsednik ili naš premijer ne razgovaraju o pitanju dugotrajnog i maratonskog suđenja u Hagu ni sa jednim od svojih kolega, to je zaista depresivno", navodi Čoklaku.

On ističe da ni jedno od dvoje glavnih lidera u zemlji nije dovoljno zainteresovano za proces u Hagu.

"Svaki državni lider ima dovoljno političkog i pravnog prostora da se zainteresuje za proces koji ima veze sa političkim i istorijskim nasleđem naše države koju smo sa toliko truda i odricanja izgradili, a to ne radi ni predsednica, čak ni premijer", poručio je Čolaku.