Ćuni: DSK traži od Kurtija da objavi nacrt statuta ZSO - ako je dobar, nema šta da krije

Anton Ćuni
Izvor: Reporteri

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Anton Ćuni izjavio je danas da je njegova stranka uputila pismo premijeru Aljbinu Kurtiju sa zahtevom da poslnicima i građanima predstavi nacrt statuta Zajednice srpskih opoština, koji je Beogradu i Prištini predložila "velika petorka", a koji je, kako kaže, kosovski premijer prihvatio kao međunarodnu obavezu.

"Pre nekoliko dana smo se, kao poslanici DSK, obratili premijeru pismom i zatražili uvid u nacrt dokumenta – statuta ZSO, koji je premijer ne samo prihvatio, već ga učinio međunarodnom obavezom. Međutim, do sada još uvek nemamo taj dokument", rekao je Ćuni za Gazetu Blic.

Kako navodi, DSK očekuje da se Kurti izjasni da li ponuđeni dokument ima veze sa ZSO iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

Ćuni napominje da je do sada predstavljen samo jedan nacrt ZSO, i to sadašnjeg premijera.

"Koliko ja znam, u celom ovom procesu je bio samo jedan nacrt, i to sadašnjeg premijera. I ako je ovaj nacrt tako dobar, ne razumem zašto ga krijete. Zašto treba sakriti dobar nacrt? Mislim da bi to ipak trebalo objaviti, tim pre ako premijer to oceni kao dobro", rekao je Ćuni.