Ćuni: Ne očekujem "avanture" Srbije na severu Kosova, ali treba razmotriti rizike

Anton Ćuni
Izvor: Ekonomia Online

Bivši ministar odbrane Anton Ćuni ocenio je, povodom dešavanja u Ukrajini, da ne veruje da Beograd može da preduzme "takvu avanturu" na severu Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Ćuni je, međutum, naglasio da Kosovo treba da razmotri moguće rizike, ali i dodao da ne treba izazivati paniku.

"Sve procene, stavovi ali i akcije moraju da se odvijaju u dobroj koordinaciji sa našim partnerima. Nije neophodno da fizičko prisustvo bude mera predostrožnosti za upravljanje situacijom, ali situacija mora biti pod pažljivijim nadzorom. Naravno da moraju i snage bezbednosti biti u pripravnosti i dobro pripremljene za takve operacije. I dalje verujem da ovakvih avantura srpskog režima neće biti, jer ocenjujem da su i oni uvereni da avantura koju je preduzela Rusija može uskoro da se pretvori u bumerang za apetit Srbije", rekao je Ćuni.

Istakao je da je važna koordinacija kosovskih bezbednosnih institucija sa Kforom, NATO i strateškim partnerima.

"Sada zapadne zajednice, iz demokratskih i civilizovanih zemalja, vojnu operaciju Rusije na Ukrajinu smatraju agresijom. A kada država preduzme takvu akciju, naravno da bi obezbedila uspeh operacije, zainteresovana je da ima što manje protivnika. To može postići stvaranjem novih kriza i skretanjem pažnje sa teritorije na kojoj se odvijaju operacije", rekao je Ćuni.