Dačić: Genocid na Kosovu počinjen nad Srbima, ne nad Albancima

Predsednik Narodne Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da genocid na Kosovu nije počinjen nad Albancima, nego nad Srbima, o čemu govore podaci o broju stanovnika pre i posle rata 1999. godine, prenosi N1.

„Ako je genocid nad Albancima, kako ih je sad više nego što ih je bilo, a Srba manje. Malo ste pogrešili nad kim je izvršen genocid. Gde su Srbi? Etničko čišćenje i genocid su počinjeni nad Srbima. To je faktička i istorijska istina“, rekao je Dačić na sednici Skupštine, reagujući na tvrdnje poslanika Albanaca sa juga Srbije Šaipa Kamberija o genocidu.

Zapitao je i zašto Kamberi, Marinika Tepić i Sulejman Ugljanin nisu predložili rezoluciju o genocidu nad Srbima na Kosovu i u Jasenovcu.

Prema mišljenju Dačića, mentori kosovske nezavisnosti će tražiti u Srbiji političare koji će priznati Kosovo, „tvrdeći da je to spas“.

On je pozvao kosovske Srbe da ostanu tamo, jer „ako vas ne bude bilo tamo, onda nema ništa od srpskog Kosova“.

„Naravno da je Kosovo centralna srpska tema vekovima. Ono više nije bilo naše, više ga nismo imali nego što je bilo naše. NIje bilo od 1459. do 1912. godine, 453 godine. Nismo imali Kosovo, ali ga nismo izgubili. Nije postojala tema od književnosti, nauke, kulture, do politike, koja nije bila vezana za Kosovo“, ukazao je Dačić.

On je izjavio da je siguran da Aleksandar Vučić neće popustiti pod pritiscima i neće priznati nezavisnost Kosova, ali će sve učiniti da „sačuva mir, živote ljudi i postigne kompromisno rešenje“.

„Situacija na terenu je da niti Srbija ima puni suverenitet u Prištini, niti Priština ima puni suverenitet na severu Kosova. Svaka promena moguća je samo ratom. Zato je jedino razumno voditi dijalog i tragati za kompromisom, zato smo se i opredelili za dijalog“, rekao je Dačić.

Dačić je pitao kakav je kredibilitet Evropske unije (EU) koja je garantovala ispunjavanje Briselskog sporazuma, a sada „mirno gleda“ na sve što radi Priština odbijajući da ga sprovede.

„Pretiće nam da nećemo ući u EU, tražiće sve, a neće nuditi ništa, vršiće pritisak na druge zemlje da priznaju nezavisnost Kosova. Stalno na povocu drže marionetske zemlje iz regiona da napadaju Srbiju“, ocenio je Dačić.

Kako je dodao, „na kraju možda će i vojno pokušati da osvoje sever“ Kosova, dodajući da je ekonomski jaka Srbija najbolja odbrana.

„Tražiće političare koji će priznati Kosovo govoreći da je to spas“, rekao je Dačić, navodeći da „zna kakve je pritiske Vučić izdržao“.

On je rekao da je Izrael pokazao da su interesi važniji od principa tako što je „žrtvovao ‘srpski Jerusalim’ (Kosovo) za kosovsku ambasadu u Jerusalimu“.

Naveo je da su Srbija i Crna Gora zajedno oslobodile Kosovo 1912. godine naglasivši da Crna Gora priznajući nezavisnost Kosova nije izdala Srbiju nego samu sebe uz podsećanje da su, Peć, Dečani, Istok i Ðakovica su 1912. pripali Crnoj Gori.

Dačić je kazao da su za 453 godine albanizacija, islamizacija, etničko čišćenje i promena demografije učinili svoje, ali da to što nas ima manje ne daje pravo nikom da vrši secesiju i upitao kako je bilo da kad god neki narod postane manjina na delu gde žive druge naconalne manjine, taj deo teritorije ima pravo na svoju državu.

''Znaju oni da je to nemoguće i zato su ovo nazvali sui generis misleći da se to njih neće ticati'' ,rekao je Dačić.

Naglasio je da nikada na Kosovu nije postojao problem ljudskih prava Albanaca i demokratije, ali jeste nelegalne secesije i želje Albanaca da stvore Veliku Albaniju.

Dodao je da su Albanci u bivšoj SFRJ bili više nezavisni nego što su sada kada, kaže, imaju svoje gazde, a tada su da su imali sve, od Vrhovnog suda do policije, a milioni dolara su dolazili iz drugih republika bivše SFRJ.

''Znali su da tako ne može i nisu želeli mir, formirali su OVK, vršili zločine, proterivali Srbe, služili se se lažima, od Račka i tvrdnje da su zatočeni Albanci na prištinskom stadionu i da postoje banke krvi koje uzimamo od albanske dece da lečimo policjace i vojnike na KiM'', rekao je Dačić.

Zato su, kaže, zapadne države koristile bombe, jedino u Albaniji, U BiH i na Kosovu podržavali mudžahedine, doturali im oružje, ne želim da komentaršiem kao im se obilo o glavu 11.septembra.

Dačić je naveo da su Albanci nelealno proglasili nezavisnost Kosova zasnovanu na lažima poput one, kako kaže, da su u Srbi, kaže, silovali 20. 000 Albanki.

''Do sada se prijavilo nekoliko stotina na poziv koji su sami uputili građankama na KiM.Svaka žrtva zaslužuje poštovanje, ali nije isto govoriti o 20.000 i 200 žrtava'''', naveo je Dačić.

Pored toga Dačić je, ocenivši da je „reč genocid danas magična“, naglasio da su istorijski fakat i istina da su etničko čišćenje i genocid počinjeni nad srpskim narodom, što je ilustrovao podacima.

Osvrnuo se i na tvrdnje da je Srbija počinila genocide nad kosovskim Albancima navodeći podatke da je u Prištini 1981. godine živelo 50. 269 srba, a da ih je 2011. bilo 430, kao i da je u Uroševcu živelo 18.285 Srba, a 2011.godine svega 32 Srba.

Naveo je podatak da je u Gnjilanu 1981.godine živelo 19.212 Srba, a sada ih je živi 332 Srba, dok u Podujevu, na primer, po podacima iz 2011.živi 12 Srba, a živelo je 2.242 Srba.

U Ðakovici je, dodao je, ostalo samo 17 Srba, a živelo ih je 1. 898.

Kada je SPS formirao koaliciju sa SNS 2012.godine zatečena je, kako kaže, jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova koju je priznalo 110 zemalja.

Dačić je ocenio da se mogu imati dva pristupa - ili je sve izgubljeno ili ''Kosovo je Srbija'' i ništa se nije promenilo, ali da situacija na terenu govori sasvim drugačije. ''Niti Srbija ima puni suverenitet u Prištini, niti Priština ima puni suverenitet na severu KiM. Svaka promena je moguća samo ratom, zato smo se opredelili za dijalog jer je to jedino razumno", kaže Dačić.

Dodao je da Albanci 2012. nisu ni pomišljali na kompromis, ali da se situacija promenila promenom vlasti i da je Srbija postajala sve jača i kredibilni partner.

''Započeli smo proces otpriznavanja nezavisnosti Kosova i sada Kosovo više nema većinu u UN i ako se kandiduje bilo gde proći će kao u UNESKO-u i Interpolu'''', rekao je Dačić.

Dodao je da Priština nije želela dogovor i kompromis i da je mislila da će Beograd popustiti i da nemamo izbora i da zato nisu poštovali Briselski sporazum.

Pretiće nam da nećemo ući u EU, tražiće sve a neće ponuditi ništa, vršiće pritisak na druge zemlje da priznaju Kosovo , mozda će vojno pokušati da osvoje sever, a tražiće političare da priznaju Kosovo govoreći da je to spas'', rekao je predsednik Skupštine Srbije.