Dačić sa Veleš Karosom: Portugal razume poziciju Srbije u dijalogu sa Prištinom

Iviča Dačić i Žoze Veleš Karoso
Izvor: MSP Srbija

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spolјnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je danas u posetu novoimenovanog ambasadora Portugalije Žozea Veleša Karosa.

Kako je navedeno u saopštenju MSP, u otvorenom razgovoru je ocenjeno da su bilateralni odnosi dve zemlјe dobri i prijatelјski, da postoji prostor i zajednička spremnost za njihovo dalјe unapređenje, kao i za intenziviranje bilateralnog političkog dijaloga na svim nivoima.

Ministar Dačić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Portugalije evrointegracijama Srbije i istakao važnost razumevanja pozicije Srbije u ovom procesu, pre svega u vezi sa dijalogom između Beograda i Prištine.

“Sagovornici su se složili da postoje brojne mogućnosti za dalјe jačanje svih vidova saradnje u oblastima koje su od značaja za obe strane, posebno u sferi ekonomije, turizma, obnovlјivih izvora energije, obrazovanja i kulturne saradnje, navodi se u saopštenju MSP Srbije.

Podsetivši da je Lisabon 1998. godine bio domaćin svetske izložbe Ekspo, ambasador Veleš Karoso je izrazio spremnost portugalske strane da podeli svoje iskustvo sa Beogradom, i preneo interes portugalskih kompanija da učestvuju u izgradnji potrebne infrastrukture za njenu organizaciju.

Ambasador Veleš Karoso je podsetio da se njegova zemlјa zalaže za dalјe proširenje Evropske unije, kao i da će i u ubuduće nastaviti da pruža čvrstu podršku Srbiji.