Demaj: Nemoguće nacionalno jedinstvo Albanaca jer Kosovo nema suverenitet

Frašer Demaj
Izvor: Teve1

Istoričar Frašer Demaj je na 111. godišnjicu nezavisnosti Albanije ocenio da je za sada nemoguće nacionalno jedinstvo Albanaca pre svega zbog zoga što Kosovo ne funkcioniše u "svojoj punoj političkoj normalnosti" i ne ostvaruje svoj politički suverenitet na celoj teritoriji, prenosi Teve1.

Demaj ističe da se želja za nacionalnim ujedinjenjem može ostvariti, sve dok ova dva naroda ne odustanu od svoje ideje ponovnog ujedinjenja.

"Niko ne može zaustaviti tvrdnje i želju jednog naroda, bilo da su to kulturne i političke želje. Što se tiče ujedinjenja Albanaca, kažem da narodi koji ne odustaju od svojih želja i pretenzija, pre ili kasnije mogu da ih ostvare. Albanci gotovo nikada nisu odustajali od svoje ideje o ponovnom ujedinjenju. Nemoguće je ostvariti nacionalnu zajednicu Albanaca danas. Kosovo ne funkcioniše u svojoj punoj političkoj normalnosti i ne ostvaruje svoj politički suverenitet na celoj teritoriji Kosova i kosovska politika treba što više da ulaže u pravcu jačanja i stabilnosti države”, izjavio je Demaj.

Dodaje da Albanija treba svom snagom da podrži nezavisnost Kosova na svim međunarodnim forumima.

"Albanija mora snažno podržati nezavisnost Kosova na svim međunarodnim forumima. Albanija i Kosovo zajedno moraju uložiti političke i diplomatske napore da podignu nivo perspektive i političkih prava Albanaca u Makedoniji, u Crnoj Gori i u 'preševskoj dolini'“, naglasio je Demaj.