Dinoša: Kosovu potrebno političko jedinstvo u dijalogu i koordinacija sa Amerikom

Ferhat Dinoša
Izvor: RTK2

Posle nedavnih tenzija na severu zemlje, bivši ambasador Crne Gore na Kosovu Ferhat Dinoša apeluje na jedinstvo kosovskih političara po pitanju dijaloga, kao i bližu koordinaciju sa međunarodnim saveznicima.

Dinoša smatra da će to biti najbolji način da se izbegnu eventualni incidenti i sukobi na Kosovu, odnosno na Zapadnom Balkanu.

Naprotiv, kaže da svako odugovlačenje procesa možda neće ići u prilog Kosovu.

Bivši ambasador Dinoša, ujedno i predsednik Albanske nacionalne zajednice, u intervjuu za KosovaPress, kaže da bi posebno kontakt sa Sjedinjenim Američkim Državama trebalo da bude stalan.

Govoreći o uticaju Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, na osnovu iskustva Crne Gore, Dinoša skreće pažnju da se trendovi iznad do sada dogovorenog moraju odmah prekinuti.

Uzimajući u obzir "propagandu Srbije protiv Kosova", kaže da je poslednji trenutak kada stvari treba da počnu da se rešavaju, kako se ne bi narušio imidž Kosova u svetu.

"Dok Srbija nastavlja propagandu protiv Kosova, Kosovo treba da se fokusira na rešavanje problema i pored toga, jer se od zemlje sa diktatorskim režimom ne može očekivati ništa drugo", kaže Dinoša i dodaje da režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića se ne razlikuje mnogo od onih iz prošlosti.

Smatra da se ruska vojna agresija u Ukrajini može pozitivno iskoristiti, posebno za procese koji se odnose na Albance.