Đeta: Malo je verovatno da će Abazović Crnu Goru uvesti u "Otvoreni Balkan"

Dritan Abazović
Izvor: Economia online

Politikolog iz Albanije Aljtin Đeta kazao je da je će novoizabrani premijer Crne Gore Dritan Abazović teško dobiti neophodnu podršku da ta zemlja podrži inicijativu "Otvoreni Balkan", jer, kako je istakao, crnogorska vlada ima krhku većinu, prenosi Koha.

"Abazović je premijer vlade sa veoma krhkom većinom u parlamentu, sa većinom koja je izuzetno sporna u Crnoj Gori, jer nema jasnu narodnu volju. Teško da će prikupiti značajnu podršku da Crna Gora postane deo 'Otvorenog Balkana'", rekao je Đeta.

On je dodao da je Abazović integraciju Crne Gore u Evropsku uniju proglasio prioritetom i da ne bi bilo u interesu zemlje da se uključi "Otvoreni Balkan".

Đeta je kazao i da bi rat u Ukrajini mogao da predstavlja pretnju za region.

"Zapadnjaci žele da se pripreme za eventualni događaj u krhkom regionu kao što je Zapadni Balkan koji bi prethodio sukobu sponzorisanom od strane Rusija, a koja je zainteresovana za otvaranje drugih žarišta sukoba, kako bi skrenula pažnju Zapada sa bojnog polja u Ukrajini", rekao je Đeta .

Prema njegovim rečima, rešenje za stabilnost regiona bilo bi da se NATO dogovori sa Kosovom i Bosnom i Hercegovinom o pristupanju u NATO. Takav sporazum bi, rekao je, sprečio nove incidente ili žarišta sukoba za Srbiju i Rusiju.