Đinovci: Pokušaj opozicije da ubedi javnost da je Kurti prosrpski orijentisan je greška

Ron Đinovci
Izvor: Economia online

Kosovski analitičar Ron Đinovci ocenio je da opozicija na Kosovu nije znala da iskoristi to što premijer Aljbin Kurti i Samoopredeljenje ne umeju da vladaju, i da su pogrešili što su pokušali da ubede javnost da je Kurti korumpiran i prosrpski orijentisan, prenosi Koha.

"Opozicija je napravila dve greške. Jedna opoziciona grupa je što je pokušala da ubedi javnost da je Kurti uz Srbiju, a druga da je Kurti najkorumpiranija osoba koja je ikada hodala Kosovom. Imali su skandal pred očima, skandal je što Kurti ne zna da vlada, što njegova vlada ne zna skoro ništa da radi. Skandal je bio pred očima, a opozicija je pokušala da nas ubedi da je Kurti korumpiran i prosrpski orijentisan", rekao je Đinovci. 

Ocenio je da uoči izbora dobru "utakmicu igra" Demokratska partija Kosova koja hoće da preuzme zasluge za vanredne parlementarne izbore.

S druge strane, kako kaže, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova su zatečeni nespremni i sada napadaju jedni druge.

"To je greška", ukazao je Đinovci. 

Univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu kaže da je opozicija od početka izgradila pogrešan narativ jer su od početka Kurtija kritikovali zbog severa Kosova gde je on, kako navodi, izašao kao pobednik.

Spahiu navodi da se Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova plaše izbora na leto, pretpostavljajući da će glas dijaspore biti glas za Pokret Samoopredeljenje i Aljbina Kurtija.

Prema njegovim rečima, Demokratska partija Kosova traži vanredne izbore jer želi vodeću ulogu u opoziciji.

Kolumnistkinja Dafina Demaku rekla je da je sigurna da će Kurti u kampanji iskoristiti uspeh na severu i to što nije osnovao Zajednicu srpskih opština.

Kosovski analitičar Agim Sopi rekao je da premijer Aljbin Kurti rizikuje da izgubi oko 150.000 glasova LGBT zajednice dodajući da bez donošenja Građanskog zakonika Pokret Samoopredeljenje ne može biti spreman za izlazak na izbore. 

Sopi je dodao da vladajuća stranka trenutno između dve vatre.

"Samoopredeljenje je zaglavljeno između dve vatre. Ostaće bez glasova LGBT zajednice. Morao bi se odmah doneti Građanski zakonik. Ova dva zakona treba da budu osnovni deo zakonodavstva uz saglasnost svih, jer su obe strane realnost Kosova i obe strane treba da se osećaju kao kod kuće", kazao je.