Đišnica: Ne može se isključiti mogućnost da se pitanje ZSO poveže sa ukidanjem mera

Gazmend Đišnica
Izvor: Facebook

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Gazmend Đišinca ocenio je da se ne može isključiti mogućnost da se pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom poveže sa ukidanjem kaznenih mera Evropske unije, kao što je učinjeno i sa članstvom Kosova u Savetu Evrope, prenosi Koha.

"Rečeno je da tu nema povezanosti, ali smo videli da ona postoji u slučaju Savetu Evrope. Predstavnici EU su dobro održavali stav da se te stvari neće mešati, ali videli smo šta se desilo. U ovom politički turbulentnom vremenu od Evropske unije možemo očekivati bilo šta", kazao je Đišinca.

Konstatuje, ipak, da do sada nije bilo takvog zahteva EU.

"I očekujemo da ostane tako, odnosno u okviru procesa dijaloga, Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa", rekao je on, izrazvši optimizam za približavanje EU posle evropskih izbora.

Za pozitivan izveštaj visokog predstavnika EU Đuzepea Borelja, Đišnica kaže da je dobra vest za Kosovo iako su mere od početka nepravedne.  

Mere protiv Kosova donete su pre godinu dana zbog eskalacije situacije na severu Kosova, a kako je rekao Đišinca, stav Vlade Kosova je vredeo toga.

Dodao je da je Kosovo uvek pokazivalo orijentaciju ka EU, ali je kao odgovor dobilo "asimetričan pristup".

Đišinca ne očekuje da će naredni sastanak u okviru dijaloga sa Srbijom doneti promene u odnosu na raniji period.