Đurđević-Stamenkovski zapadnim izaslanicima: Svaki sporazum iznuđen ucenama je ništavan

Milica Đurđević Stamenkovski
Izvor: N1

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski uputila je danas otvoreno pismo predstavnicima tzv. "velike petorke" u kome ih je upitala da li su upoznati sa činjenicom da je svaki sporazum, koji je izdejstvovan pretnjama i ucenama, nevažeći i ništavan.

Kako je saopšteno iz Srpske stranke Zavetnici, Đurđević-Stamenkovski je pozvala je izaslanike SAD, Francuske, Nemačke, Italije i specijalnog predstavnika EU, da objasne građanima Srbije zbog čega u slučaju Kosova ne važe principi zaštite teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica, na koje se, inače, vlade njihovih zemalja toliko uporno pozivaju u slučaju ukrajinskog konflikta,

"Čime je Srbija zaslužila da prema njoj primenjujete politiku brutalnih pritisaka i dvostrukih standarda, tražeći da se saglasimo sa protivpravnom secesijom svoje teritorije? Takav uslov nikada pre nije bio ispostavljen nijednoj članici ili kandidatu za članstvo u EU", rekla je Đurđević-Stamenkovski.

Ona je podsetila zapadne izaslanike da svojom politikom ultimatuma najdirektnije krše zabranu mešanja u unutrašnja pitanja suverenih država kao i niz rezolucija Generalne skupštine.

"Vaše postupanje je u suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244, koja mandat za vođenje pregovora i određivanje pregovoračkog okvira dodeljuje isključivo Savetu bezbednosti, a ne pojedinačnim državama", naglasila je Đurđević-Stamenkovski

Ona je rekle da zapadni izaslanici traže od Srbije da suspenduje svoju državnost i institucije i da se odrekne svog suvereniteta za račun tuđeg.

"Navedite nam jednu zemlju koja bi na tako nešto pristala", istakla je u otvorenom pismu Đurđević-Stamenkovski.