Đurić: Na snazi pojačana kampanja zastrašivanja Srba južno od Ibra

Đuric o lekarima
Izvor: Kosovo Online

Današnji pokušaj otmice srpske devojčice u selu Babin Most nedvosmisleno potvrđuje da smo proteklih sedmica suočeni sa pojačanom i organizovanom kampanjom zastrašivanja Srba koji žive u južno od Ibra, na potezu između Кosovske Mitrovice i Prištine, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. 

Đurić je pozvao međunarodnu zajednicu, pre svega države koje imaju najsnažniji politički i bezbednosni uticaj na Кosovu da stanu na put nasilju, jer je ovo, kako je naveo, je trenutak da se reaguje bez odlaganja. 

Podsetio je da "smo u svega desetak dana bili svedoci pokušaja otmice srpskog deteta u Plemetini i oružanog napada na srpsku decu u Donjoj Brnjici". 

"Danas po istom scenariju, sa istim i prepoznatljivim rukopisom, napadnuto je još jedno srpsko dete, u selu koje je poslednjih meseci, zbog niza nasrtaja na Srbe i njihovu imovinu i svetinje, jak kandidat za najnebezbedniju sredinu u Evropi", ističe Đurić u saopštenju.  

Naglašava da je "cilj organizatora ovih incidenata očigledno izazivanje straha i panike među Srbima u ovom delu Кosova i Metohije, sa jasnom namerom da se naš narod primora da napusti svoja ognjišta". 

Za traume koje je preživela jedna nedužna devojčica odgovorni su i svi one koje već nedeljama pozivamo da preduzmu korake u skladu sa svojim uticajem i nadležnostima i uspostave stalne bezbednosne punktove u Babinom Mostu, dodaje Đurić. 

"Neverovatno je da iko u 21. veku može da nemo posmatra eskalaciju etnički motivisanog nasilja na području koje je u bezbednosnom smislu i dalje bure baruta", naglašava Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM poziva Srbe na Kosovu da ostanu pribrani i ne nasedaju na provokacije.

"Pozivam Srbe na Кosovu i Metohiji da, koliko god to teško bilo, ostanu pribrani i da ne nasedaju na provokacije, jer destabilizacija situacije na terenu je, kada se uzmu u obzir izjave albanskih zvaničnika u Prištini, nesumnjivo cilj organizatora ovih napada i njihovih političkih inspiratora", naveo je u saopštenju Đurić.