DPK o smeni Hazirija: Vlada želi da spreči istrage funkcionera Samoopredeljenja

Perparim Gruda
Izvor: Klan Kosova

Koordinator Odeljenja za pravosuđe u okviru Kabineta za dobro upravljanje Demokratske partije Kosova Perparim Gruda izjavio je danas da je smena šefa Jedinice za specijalne istrage Šemsija Hazirija čista politička intervencija vlade. Kako je dodao, Vlada ima za cilj da zastraši nezavisne istražitelje u Kosovskoj policiji, prenosi Koha.

Na konferenciji za novinare Gruda je rekao da Jedinica za specijalne istrage vodi istrage protiv ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja i bivšeg šefa Energetske korporacije Kosova Nagipa Krasnićija i ocenio da Vlada ima za cilj da spreči istrage drugih vladinih i partijskih funkcionera Pokreta Samoopredeljenje.

"Smena direktora Specijalne istražne jedinice pokazuje da ova Vlada po svaku cenu želi da zaštiti svoje ljude koji su pod istragom za korupciju, a to čine mešajući se na neprihvatljiv način u istražni proces. Ova smena objašnjava pravi razlog i motive zašto su premijer Kurti i ova Vlada sa takvom brutalnošću napali državnog tužioca nekoliko dana nakon hapšenja Nagipa Krasnićija", rekao je Gruda.

On je ispred DPK pozvao vladu Kosova da odustane od političkog mešanja u rad organa koji sprovode istrage i da otvori put rasvetljavanju ove afere.

"Da budem jasan, ne postoji sila koja može da zatvori korupcionu aferu Martina Berišaja i Nagipa Krasnićija. Građani Kosova će pre ili kasnije saznati istinu o ovom korupcionaškom skandalu", poručio je on.

Gruda je pomenuo i smenu direktora za privredni kriminal u kosovskoj policiji Musljija Saljihua, rekavši da to nije prvi put da je razrešen policijski službenik koji je vodio istragu protiv Martina Berišaja.