Dragović: Zbog zabrane gradnje nove škole, ugrožena normalna nastava za 300 učenika romske zajednice u Severnoj Mitrovici

Načelnik Školske uprave Kosovske Mitrovice Blažo Dragović
Izvor: Kosovo Online

Učenici osnovnih škola „Vlado Ćetković“ i „Veljko Banašević“ u Severnoj Mitrovici, uprkos zalaganju Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalne samouprave, neće ni ove godine dobiti nove školske prostorije.

Načelnik Školske uprave Kosovske Mitrovice Blažo Dragović u razgovoru za Kosovo onlajn ističe da će gotovo 300 učenika i dalje svoje znanje sticati u OŠ „Branko Radičević“ gde se zbog manjka prostora nastava organizuje u dve smene, kako bi svi učenici imali najbolje moguće uslove za obrazovanje.

„Radovi na izgradnji nove škole u kojoj bi trebalo da budu smeštene OŠ 'Vlado Ćetković' i OŠ 'Veljko Banašević' u Kosovskoj Mitrovici su obustavljen od strane tzv. Kosovskih institucija 20.jula.2023 godine. Navedene škole trenutno koriste prostorije OŠ 'Branko Radičević' u Kosovskoj Mitrovici gde je zbog ograničenog kapaciteta održavanje nastave za učenike veoma otežano. Mora se napomenuti da u ovim školama, nastavu trenutno pohađa 295 učenika isključivo romske nacionalne manjine“, rekao je on.

Dodao je da bi se izgradnjom nove škole znatno povećao kvalitet nastave kod romske zajednice. 

„Time što su izgradnju obustavili, ugrozili su nastavu, obrazovanje, egzistenciju kao i ravnopravnost nacionalnih manjina kod dece romske nacionalne manjine“, rekao je Dragović.

Radovi na izgradnji ovog objekta počeli su ove godine, ali su zaustavljeni od strane opštinske inspekcije bez ikakvog obaveštenja koji su razlozi.

Ove dve osnovne škole nalazile su se nekada u južnom delu Mitrovice, ali nakon rata, u Južnoj Mitrovici nema više Srba sem porodice sveštenika
koja živi u crkvenom domu, u dvorištu hrama Svetog Save.