Drecun: Nema nastavka dijaloga i povratka Srba u prištinske institucije pre formiranja ZSO

Milovan Drecun
Izvor: Print Screen

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun rekao je za RTS da su svi naknadni predlozi za izgled Zajednice srpskih opština, koja je jasno definisana Briselskim sporazumom, pokušaj političkog manevra da se izgled ZSO prilagodi viđenju Prištine.

Uoči održavanja sednice Skupštine Srbije o Kosovu, 2. februara, Drecun kaže da nema prostora za druge predloge za ZSO jer je Briselski sporazum precizno definisao šta treba da se uradi da bi se formirala ZSO.

"Prvi Briselski sporazum u šest tačaka definiše da će postojati asocijacija opština u kojoj Srbi čine većinu na Kosovu. Zajednica u kojoj Srbi čine većinsko stanovništvo, što znači da ima i ljudi drugih nacionalnosti. Članstvo će biti otvoreno za svaku drugu opštinu, ako se o tome saglase članovi. Zatim se definiše da će dve strane formirati upravljački tim za formiranje Zajednice i da će ga činiti predstavnici četiri opštine na severu KiM i da će oni izraditi nacrt statuta, koji su oni izradili", rekao je Drecun.

Dodao je da nema nastavka dijaloga i povratka Srba u prištinske institucije dok se ne formira ZSO.

"Ovo je pokušaj političkog manevra da se izgled ZSO prilagodi viđenju Prištine, iako Kurti govori da za njega Briselski sporazumi ne postoje i da neće biti formirana ZSO i da treba razgovarati samo o manjinskim pravima. Izbegava da koristi termine koji se koriste u Briselskom sporazumu", napomenuo je Drecun.

Drecun je rekao da predlog statuta koje je uradila nemačka nevladina organizacije Fridrih Ebert smatra pokušajem nemačke politike da se izigra Briselski sporazum kada je reč o ZSO. Kako je istakao, autorski tekst američkih diplomata Dereka Šolea i Gabriejal Eskobara je korektan i "interesantan je stav da je ZSO u skladu sa ustavom i da ne vide razlog zašto ne bi bila formirana".

"Zajednica bi bila institucionalni mehanizam, koji bi Priština priznala, sa ciljem da se zaštiti srpski narod, da im se osigura bezbedan život i ekonomski razvoj", rekao je Drecun.

Drecun je istakao da nema članstva Kosova u UN, niti će Srbija prihvatiti da prizna nezavisnost Kosova.