Dva meseca blokade srpske robe na Kosovu - šteta 50 miliona evra, trpe obe strane

Kamioni na Jarinju
Izvor: Kosovo Online

Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije izjavio je danas da se šteta zbog blokade uvoza robe iz Srbije na Kosovo uvećava navodeći da je sada, kada je reč o nerealizovanim pošiljkama, skoro 50 miliona evra.

"Ekonomija je racionala stvar, a odluka Prištine je ekonomski nerealna i čini štetu krajnjim potrošačima na Kosovu i Metohiji", kazao je Stanić za RTS.

Podsetio je da je do 8. jula bilo zabranjeno sve da se uvozi iz centralne Srbije, pa je dozvoljen ulazak sirovina, poluproizvoda, mašina i opreme, osim finalnih proizvoda za krajnje potrošače u maloprodaji.

"Činjenica je da se šteta uveličava, ali sa manjim intenzitetom nego do 8. jula. Trpi i teritorija KiM, posebno jer je slabije razvijena privreda", objašnjava Stanić.

Kaže i da Priština srpsku robu menja sa drugom iz regiona – iz Bugarske, Severne Makedonije ili Albanije, koja je ipak skuplja. 

Navodi da je srpska roba na Kosovu prošle godine bila zastupljena u vrednosti od 520 miliona evra, dok je Priština dopremila robu od oko 50 miliona evra.

"Imamo iskustvo od ranijih godina, kada se razmena potpuno oporavila. Međutim, tamo su postojali i bojkoti robe, uz neformalne kampanje. To nije imalo negativne štete po nas", navodi Stanić.

Dodaje da je reč o političkoj odluci, ali da očekuje zbog pritisaka EU, da će doći do prekida zabrane srpske robe na Kosovu.

"Ako bi se kriza završila sutra, bila bi manja šteta u odnosu na prethodnu blokadu. Ona je, međutim štetnija, jer ne znamo koliko će trajati", zaključuje Stanić.

Priština je 14. juna zabranila ulazak kamiona sa srpskim registarskim oznakama iz, kako je obrazloženo, bezbednosnih razloga.

Bio je to odgovor na hapšenje trojice kosovskih policajaca, koji su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode.

Dozvoljen je, zatim, ulazak kamiona sa srpskim tablicama, ali ne i protok robe.

Ovih dana otišlo se i korak dalje, pa je Priština poništila sertifikat o registraciji 15 privrednih drušava, uključujući i MTS, da tamo više ne mogu da posluju.